Meten op een Linux-systeem kun je op verschillende manieren doen. Eén manier is om op gezette tijden in te loggen op de server en een snelle meting te doen met top, ps, netstat en aanverwante tools om te kijken of er iets raars aan de hand is. Als er op dat moment iets mis is, is het waarschijnlijk wel meteen zichtbaar, maar structurele problemen zijn moeilijker te herkennen. Die zie je alleen als je over een langere periode metingen doet. Op Linux kan dit met het pakket sysstat. In dit pakket zitten de tools sar en iostat, die veel informatie voor je kunnen opvragen van een systeem. Vooral met sar is zo ongeveer alles uit te lezen wat maar uitgelezen kan worden, zoals processor-, geheugen- en netwerkbelasting.

De tools lezen hun informatie uit het /proc bestandsysteem en schrijven dit in een apart logformaat weg. Deze informatie kun je nu over langere tijd bewaren en combineren met bijvoorbeeld andere logbestanden om patronen te herkennen.

Meer meten is meer weten

Een kanttekening is op zijn plaats: een meting is vaak een momentopname. De nauwkeurigheid van je voorspellingen hangt af van hoe vaak je meet. Op basis van één keer per dag meten kun je geen voorspellingen doen. Meet je vaak, dan kun je de belasting precies volgen. Hoe vaker je meet, hoe nauwkeuriger de metingen zijn. De echte vraag die je je moet stellen is hoe vaak je moet meten voor zinvolle informatie.

Bij de installatie van sar wordt er standaard een cronjob geïnstalleerd die 1 keer per 10 minuten meet. Deze cronjob kun je zo aanpassen dat je elke minuut een meting verricht, wat in veruit de meeste gevallen genoeg zal zijn.

Data plotten

Aan de ruwe data zelf heb je niet veel. De interpretatie van de gegevens is een stuk belangrijker, want je moet wel weten waar je naar kijkt. Bij het interpreteren van de gegevens is het noodzakelijk dat je de data zo weergeeft dat je er direct de juiste gegevens uit kunt halen. Je kunt dat doen in een lijst van getallen, en dat is al nuttig in vergelijking met helemaal niets, maar een plaatje zegt nog altijd meer dan 1000 logmeldingen. Er zijn verschillende programma's om plaatjes van sysstat statistieken te maken.

Ten eerste is er isag. Dit is een Tcl/Tk programma dat netjes grafieken voor je plot. Erg handig, maar niet als je plaatjes op een website wilt publiceren. Daarvoor zijn andere programma's, waarvan de simpelste sarplot is. Dit is een Python script, dat met behulp van GNUplot uit de statistieken plaatjes kan genereren. Hoe je dit doet hangt van je eigen voorkeuren af.

Let overigens op: het uitvoerformaat van sysstat is in het verleden gewijzigd, waardoor kant en klare scripts die je op Internet vindt niet per se werken. Het kan dus zijn dat je de data eerst moet masseren met grep en andere tools om de informatie in het juiste formaat voor sarplot te krijgen.

Bron: Techworld