Dean Hachamovich, de general manager van IE bij Microsoft, kondigde de beschikbaarheid van de preview aan op MIX10 in Las Vegas, inclusief de ondersteuning voor HTML5, hardware acceleratie voor graphics en een nieuwe JavaScript engine, 'Charka' genaamd. Met die laatste moet het gapende gat tussen Internet Explorer en de andere browsers worden gedicht.

HTML5 en open source

Wat betreft HTML5 heeft Microsoft grote plannen. Volgens Hachamovich is IE9 helemaal opnieuw gebouwd met HTML5 in gedachten. Microsoft gaat er standaarden mee ondersteunen als CSS3, SVG, XHTML parsing en de video en audio tags, waarbij de codecs H.264/MPEG4 en MP3/AAC worden genoemd.

Ogg Theora, waarop Mozilla mikt, wordt zoals verwacht genegeerd, maar er zijn wel andere tekenen dat Microsoft op dit gebied samen gaat werken met open source gemeenschappen. Zo gaat de softwarereus bijdragen het Open Data Protocol en aan de ontwikkeling van de jQuery JavaScript bibliotheek. Ook de samenwerking tussen ASP.NET en JQuery zal worden verbeterd, en de bibliotheek zal worden opgenomen in Visual Studio 2010 en ASP.NET MVC 2.

Sneak preview

De preview die nu gedownload kan worden is overigens verre van een volledig functionele browser. Er zit zelfs nog geen adresbalk in. Het is alleen maar een sneak preview van de nieuwe technologieën en standaarden die er in zitten.

De IE9 die nu wordt aangeboden is bedoeld voor ontwikkelaars, en daarbij moet worden vermeld dat de browser alleen werkt op Windows 7, Windows Vista SP2 en Windows Server R2. Volgens Microsoft bouwt IE9 verder op moderne grafische mogelijkheden en beveiligingsmaatregelen van na 2001. Vandaar dat de software niet kan draaien op Windows XP. Daarnaast heeft de browser moderne hardware nodig, zoals een recente GPU.

Ars Technica heeft de browser alvast uitgeprobeerd. Wanneer Internet Explorer uit gaat komen kan Microsoft nog niet zeggen. Op ISC.SANS.org worden beveiligingsprofessionals in ieder geval alvast opgeroepen om te kijken naar de verbeterde beveiliging. En daarnaast suggereertLenny Zeltser dat aanvallers alvast kunnen gaan kijken hoe zij de browser kunnen gaan gebruiken.

Bron: Techworld