De versie van Silverlight voor Linux is gericht op ondersteuning van het op Linux gebaseerde Moblin-platform van Intel. Deze architectuur is met name geschikt voor apparaten die worden aangestuurd door Atom-processors, die vooral in netbooks opduiken. De poort maakt het voor Intel mogelijk om Silverlight als ondersteunde runtime op te nemen in het Atom Developer Program. Deze ontwikkelomgeving wordt de basis van een iPhone-achtige applicatiewinkel van de Amerikaanse chipfabrikant.

Broncode en testomgeving beschikbaar

Microsoft heeft de broncode van Silverlight al naar Intel verstuurd. Ook voorzien ze de firma uit Californië van een testomgeving. Intel gaat nu aan de slag om een geoptimaliseerde versie van Silverlight voor Moblin te maken, die Microsoft op haar beurt weer zal verstrekken aan OEM’s.

Wat opvalt aan de stap van beide bedrijven is dat er al een Linux-alternatief voor Silverlight bestaat, namelijk in de vorm van Moonlight. Dit open source project zou ook voor Moblin geschikt gemaakt kunnen worden, maar volgens het hoofd van de Microsoft Developer Platform Group, Brian Goldfarb, was dit geen voor de hand liggende optie. Tegenover de Britse techsite The Register verklaart hij dat hij een verschil ziet tussen de ‘brede’ Linux-ondersteuning van Moonlight en de specifieke ondersteuning die Silverlight Linux aan mobiele apparaten gaat bieden.

‘Enkel gericht op Atom’

“De samenwerking met Intel heeft niks van doen met de programmeercommunity van Linux in zijn geheel”, zo zegt hij. “Deze versie is specifiek gericht op Atom-apparaten en draait om gebruikservaring out-of-the-box. Ik kijk naar de producten vanuit compatibiliteit. Intel en Microsoft spannen zich in voor de mobiele ervaring, terwijl Moonlight zich focust op desktop Linux.”

Volgens Goldfarb maakt de aankondiging deel uit van de strategie waarin Microsoft Silverlight geschikt maakt voor zoveel mogelijk apparaten en platforms. De directeur verwacht dat Silverlight voor Moblin in de zomer van 2010 gereed zal zijn. Meer technische details zal Microsoft vanaf maart bekend maken.

Browser-only

Naast Silverlight maken ook Java en Adobe AIR de overstap naar het ontwikkelprogramma van Atom. Het verschil met Silverlight is dat Java en AIR als desktop runtime beschikbaar komen, terwijl Silverlight enkel in de browser werkt. Versie 3 van Silverlight biedt wel ondersteuning voor gebruik buiten de browser, maar alleen binnen een beveiligde ‘sandbox’.

Met de ondersteuning van Silverlight door Intel heeft Microsoft een geschikte partner om het de techniek achter het platform op hetzelfde niveau te brengen als Adobe AIR, hoewel de laatste ogenschijnlijk beter geschikt lijkt voor mobiel gebruik, bijvoorbeeld op een Moblin netbook. Rijdt Microsoft zichzelf in de wielen door deze nieuwe stap? “Ik wil duidelijk zijn over onze toewijding aan Moonlight. Onze werkzaamheden voor Moonlight behoren tot de strategie van Microsoft om implementaties voor Linux te bieden.”

Bron: Techworld