Volgens Microsoft’s vice president van het IE team Hachamovitch zijn de JavaScript tests waarmee browsers getest worden met het SunSpider JavaScript benchmark pakket “op z’n best niet erg bruikbaar en op zijn slechtst misleidend.” Zo schrijft hij op het IE blog.

Hypocriet?

Toch blies Hachamovitch in augustus nog hoog van de toren toen een IE9 Platform Preview (geraamte zonder GUI van IE) versie het goed deed in dezelfde SunSpider benchmark. Tijdens de ontwikkeling van IE8 twee jaar geleden riep hij echter nog dat Microsoft niet meedeed aan deze ‘drag race’.

Nu vindt Hachamovitch dat de prestaties van browsers “gemeten zouden moeten worden op situaties uit de praktijk en niet op een enkel subsysteem als JavaScript.” Verder vindt hij de claim van Mozilla dat Firefox 4 veel sneller is van de vorige versie “raar, omdat de scores afgeleid zijn van een JavaScript shell en niet een volwaardige browser. Deze resultaten reflecteren niet de daadwerkelijke gebruikerservaring”, aldus Hachamovitch. De browser van Microsoft presteerde onder de maat ten opzichte van de overige grote vier.

Vals spelen?

Wel is Microsoft in opspraak geraakt doordat het de schijn heeft dat er een code in IE9 zit die speciaal bedoeld is om goed te scoren bij de SunSpider benchmarktest. De andere browsers hebben bij een specifiek onderdeel van de test, genaamd math-cordic, 10 milliseconden nodig. IE deed er opeens 1 milliseconde over. Dat zou onmogelijk zijn.

In een reactie stelt Microsoft op het eigen blog echter dat de oorzaak ‘dead code elimination’ is. Dead code elimination is een optimalisatietechniek die ervoor zorgt dat code die geen effect heeft op een gestart programma, verwijderd wordt. Daardoor wordt het programma sneller en neemt het minder ruimte in beslag in het geheugen. Voor Thom Holwerda van OSnews is die redenering afdoende, maar Ricky Laishram van technologiesite Digitizor is bijvoorbeeld nog steeds niet overtuigd en vraagt zich hardop af of Microsoft niet misschien ook vals gespeeld heeft met de HTML5 test, waar IE glansrijk van Chrome won.

Bron: Techworld