Turner staat bekend als degene die na CEO Steve Ballmer graag keihard de concurrentie wil vegen. Dat deed hij dus ook tijdens zijn een uur durende tirade tegen vrijwel alle concurrenten. Een voor een werden ze afgeschoten, ondersteund met cijfers van ‘onafhankelijke analisten’ als IDC en Gartner. Over Google zei Turner onder meer dat het heel frappant is dat een bedrijf een credo moet hebben als ‘Don’t be evil’ om zichzelf te herinneren om geen slechte dingen te doen. Overigens heeft Google een dergelijk credo nooit gebruikt, maar dat terzijde. Verder schermde Turner met teruggewonnen klanten van Google en negatieve blogpostings van werknemers van bedrijven die naar Google zijn overgestapt.

Over Apple herhaalde Turner hetgeen hij vorig jaar heeft gezegd, namelijk dat je voor inferieure producten een premium prijs moet betalen, de zo geheten Apple Tax. Maar, zei hij er wel bij, dit jaar kan hij een dergelijk statement harder maken omdat na de introductie van Windows 7 hardwareleveranciers ook betere producten hebben gemaakt. Hij liet cijfers zien waaruit opgemaakt kan worden dat Apple op de notebookmarkt 2,6 procent marktaandeel heeft verloren aan Windows-gebaseerde machines. Apple zou op de notebookmarkt nu niet verder komen dan 8,2 procent aandeel. Turner kon een lichte grijns niet onderdrukken toen hij het over de iPhone 4 had: “Het lijkt erop dat dat hun Vista wordt en daar voel ik me goed bij”, zei hij.

Ook VMware zou marktaandeel verliezen aan Microsoft, volgens cijfers van analisten. Turner waarschuwde het publiek voor het gevaar van Vendor lockin met VMware, iets wat hij herhaalde bij Oracle. Daarbij liet hij citaten zien van Larry Ellison, CEO van Oracle, waarin Ellison zegt dat hij niet ziet hoe je ooit geld kan verdienen met cloudcomputing. Een ander citaat: “Misschien ben ik niet slim genoeg” van Ellison werd door Turner direct becommentarieerd met “Dat zegt genoeg”. Bijna veertienduizend Microsoftpartners die de keynote van Turner aanhoorde, barstten in lachen uit.

Bron: Channelworld Bron: Techworld