Jammer genoeg geeft de Reus uit Redmond niet aan wanneer we ook maar de eerste testversies van de eerste service packs kunnen verwachten. Geruchten gaan dat de verzameling updates in het laatste kwartaal van dit jaar wordt uitgebracht, maar verder is daarover niets concreets te vinden. Tijdens een webcast over virtualisatie is Microsoft voor het eerst ingegaan op SP1, inclusief een korte demo.

9 jaar XP

Heel veel haast lijkt Microsoft niet te hebben met de service pack voor Windows 7. Traditiegetrouw wachten organisaties op de eerste SP voor ze overstappen, maar dat is volgens het bedrijf niet het geval met Windows 7. Logisch, want na bijna 9 jaar XP zijn ict-afdelingen ook weer eens toe aan iets anders, en Vista is vanwege alle problemen en masse overgeslagen.

De twee nieuwe functies die de SP voor Windows Server 2008 R2 met zich meebrengt, worden door Microsoft 'Dynamic Memory' en 'RemoteFX' genoemd. Het eerste is een verbetering van virtualisatieplatform Hyper-V. Nu is het nog zo dat je als beheerder het werkgeheugen van tevoren moet toewijzen aan virtuele machines. Mocht je de verdeling van het geheugen willen wijzigen, dan moet je de VM opnieuw opstarten. Met Dynamic Memory hoeft dat niet meer, want dat plaatst alle beschikbare geheugen in een grote pool waar de VM's naar behoefte toegang toe hebben.

Sausje

RemoteFX is eigenlijk een set technologieën die het mogelijk maken om alle toeters en bellen van het besturingssysteem te gebruiken terwijl je met remote desktop werkt. Denk daarbij aan Aero, filmpjes, animatie (het Microsoftblog heeft het uiteraard over Silverlight) enzovoorts. De technologieën voor dit 'sausje', zoals blogger en Microsoftmarketeer Max Herrmann het noemt, komen uit de stal van Calista.

Bron: Techworld