Plurk is hier niet erg bekend, maar onder andere door een bredere taalondersteuning is de microblogging-dienst in Azië populairder dan Twitter. In april is Plurk echter door China geblokkeerd, net als Google, Wikipedia en Youtube. Voor Microsoft was dat aanleiding om in de grootste markt ter wereld een eigen microblogging-dienst te lanceren.

Exacte kopie

Vorige maand is die dienst van Microsoft online gekomen, alleen meldt het Canadese Plurk nu dat MSN Juku wel heel erg op Plurk lijkt. Volgens een blogpost van Plurk is het zelfs een exacte kopie van de eigen dienst. Bovendien zou zo’n 80 procent van de code direct van Plurk afkomstig zijn. Verder benadrukt Plurk dat ze nooit door Microsoft zijn benaderd. Over het algemeen zijn ze niet zo geschokt door kopieen, maar nu een softwaregigant als Microsoft zich er schuldig aan maakt, kunnen ze het niet over hun kant laten gaan.

Door het tijdsverschil kon Microsoft niet direct reageren, maar het heeft ondertussen toch al een verklaring online gezet. Blijkbaar heeft MSN China een onafhankelijke ontwikkelaar in de arm genomen om Juku te ontwikkelen. Het werk dat die ontwikkelaar heeft gedaan moet nu goed worden onderzocht om te kijken of de claims van Plurk terecht zijn. De bewijzen die Plurk aandraagt zijn behoorlijk overtuigend, dus het ziet er naar uit dat de ontwikkelaar inderdaad de makkelijke weg heeft gekozen.

Onderzoek

In afwachting van het onderzoek is MSN Juku uit de lucht gehaald. Maar nu al is duidelijk dat dit een behoorlijk genante zaak is voor Microsoft. De softwaregigant zal een genereus gebaar moeten maken naar Plurk toe, wil het deze misstap goed maken.

De twee diensten lijken erg op elkaar.


Ook de code is vrijwel identiek. Bron: Techworld