Klanten die Windows 7-licenties aanschaffen, hebben daarbij het recht om een eerdere Windows-versie te gebruiken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze mogelijkheid vervalt op het moment dat Service Pack 1 (SP1) voor Windows 7 uitkomt. Vanaf dat moment, gepland voor de eerste helft van volgend jaar, hebben klanten niet langer de mogelijkheid om een oudere Windows te draaien op een Windows 7-licentie.

Die deadline komt te vervallen, zo schrijft PR-man Brandon LeBlanc op het Windows Team blog. Hij doet dat vlak nadat de eerste bèta's van SP1 voor Windows 7 en ook voor Windows Server 2008 R2 (Release 2) maandag zijn uitgebracht.

Ook nadat deze service packs officieel zijn vrijgegeven, kunnen klanten ervoor blijven kiezen om een ouder besturingssysteem te draaien. LeBlanc noemt in zijn blogpost, die verder een waar hosannaverhaal is over de acceptatie van Windows 7, geen nieuwe deadline. De downgrade-optie geldt zolang Windows 7 wordt ondersteund. Dat is tot januari 2020.

Boot afhouden

Ondanks dat ze de licenties al in huis hebben, kiezen veel bedrijven nog niet voor een daadwerkelijke migratie. Dat kan om financiële redenen zijn, maar ook vanwege zorgen over de compatibiliteit met applicaties. Voor deze bedrijven is de downgrade-mogelijkheid een uitkomst. Zij kunnen een eventuele migratie rustig evalueren en op de rails zetten. Volgens de Britse ict-nieuwssite

De eerste Service Pack voor de huidige Windows-versie is een verzameling van alle updates die tot dan toe zijn uitgekomen. Daarnaast brengen Windows 7 SP1 en Windows Server 2008 R2 SP1 twee kleine verbeteringen op het gebied van virtualisatie met zich mee, namelijk Dynamic Memory en RemoteFX. Bron: Techworld