Oracle heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google, waarbij de databasereus stelt dat Android inbreuk maakt op Oracle’s copyrights en patenten voor Java. De woordvoerster van Oracle Karen Tillman zei in een verklaring: “Bij de ontwikkeling van Android heeft Google willens en wetens, direct en herhaaldelijk Java-gerelateerd intellectueel eigendom van Oracle geschonden.”

Google is het daar natuurlijk niet mee eens. Android gebruikt helemaal geen Java, maar de compatibele technologie Dalvic. Google stelt dan ook dat de rechtszaak nergens op is gebaseerd en gaat het gevecht aan.

Pijn voor Google

Wat er ook gaat gebeuren in de rechtszaal, het gaat pijn doen voor Google en het zal een steuntje in de rug zijn voor Microsoft, juist nu dat bedrijf zo kwetsbaar is in de mobiele markt. Het gebruik van Android is het afgelopen jaar met bijna 900 procent gegroeid, terwijl Windows Mobile is verworden tot een voetnoot in de mobiele markt.

Het succes van Android wordt gedreven door het grote aantal telefoonfabrikanten dat er telefoons mee maken. Maar die fabrikanten zouden wel eens afgeschrikt kunnen worden door deze rechtszaak. Analist van IDC Al Hilwa vertelde tegen de IDG Nieuwsdienst: “Dit is een typische zaak over het verdedigen van intellectueel eigendom, maar het kan ernstige gevolgen hebben voor Android en het gebruik daarvan door OEM’s.”

Die OEM’s zouden nu wel eens naar Windows Phone 7 kunnen gaan kijken, als het tegen het einde van het jaar uitkomt, waarmee ze Microsoft aan wat marktaandeel zouden helpen.

Volksvijand nr. 1

Daarnaast ziet Microsoft er ineens veel vriendelijker uit, nu Oracle volksvijand nummer 1 is geworden in de open source gemeenschap. Die positie werd in de afgelopen decennia namelijk ingenomen door Microsoft. Zoals Steven J. Vaughan-Nichols op Computerworld.com al stelt, zou deze zaak wel eens grote problemen kunnen opleveren voor die open source gemeenschap. Zij zouden namelijk de volgende kunnen zijn op het lijstje van Oracle. En de meeste open source gemeenschappen hebben niet zulke gevulde zakken als Google, en ze hebben dus geen geld voor zoveel en zulke goede advocaten.

Hij schrijft: “Als ik Google was of welk ander bedrijf dat een afgeleide van Java verscheept, zou ik me zorgen maken. Ik heb het gevoel dat patentzaken zoals deze veel meer problemen op zullen gaan leveren voor Linux en open source dan die onzinnige claims van SCO… Dit zijn geen goede tekenen voor open source software.”

Met de overname van Sun heeft Oracle ineens vrij veel open source software, inclusief MySQL en OpenOffice. Die twee pakketten concurreren direct met Microsoft. Maar de rechtszaak van Oracle tegen Google zou mensen af kunnen schrikken en wegjagen bij de open source software van het bedrijf. En dat kan weer meer marktaandeel opleveren voor Microsoft.

Dus vrijdag de dertiende was niet best voor Google. Maar voor Microsoft was het misschien een geluksdag.

Bron: Techworld