Bedenk dat Ruby een van de nieuwste dynamische talen is die veel wordt gebruikt door open source ontwikkelaars en ontwikkelaars die zijn geïnteresseerd in agile ontwikkelen. Het is van een hipheid die op geen enkele manier van toepassing zijn op hopeloos gezapige (maar veel gebruikte) talen als Visual Basic en Java.

Goed in persberichten

Maar waarom betaalde Microsoft de salarissen van die tegendraadse ontwikkelaars eigenlijk? Nou, Schementi en zijn medewerkers werkten aan IronRuby, een implementatie van de Ruby taal voor het .NET framework van Microsoft. IronRuby moest zorgen voor een integratie in de Visual Studio IDE lijn. Dit soort synergie tussen een gevestigde speler en een nieuwe speler ziet er vooral goed uit in de persberichten.

Maar was het in werkelijkheid een goede match voor beide partijen? Je kunt zeggen dat gebruikers van Ruby van nature geen klanten zijn van Microsoft, en verbeteringen in .NET zouden toch al veel dynamische elementen naar C# brengen, waardoor het minder hard nodig was om Ruby in .NET te integreren. Verder suggereert Schementi in de blogpost waarin hij zijn vertrek aankondigt, dat typische managementzaken van grote bedrijven de vaart uit het IronRuby team haalden.

Het hart van een bedrijf

Het is heel jammer voor elk open source project als mensen, die eerst hun hele dag aan dat project konden besteden een andere baan moeten gaan zoeken. Maar grote bedrijven moeten hun aandeelhouders nou eenmaal tevreden houden en daarom moeten ze zich niets ontziend concentreren op wat echt belangrijk is. Zelfs een team van twee personen, wat nauwelijks zichtbaar is in een bedrijf als Microsoft, moet worden betaald. Ironisch genoeg kunnen kleinere bedrijven met een visie zich dit soort projecten veel beter veroorloven, als ze er echt in geloven.

Afgelopen jaar, in een vergelijkbare episode, verwisselden de twee ontwikkelaars van Sun/Oracle die aan JRuby werkten, de Java Ruby implementatie, van baan naar het veel kleinere Engine Yard. En Ruby on Rails, het web applicatie framework en vlaggeschip van Ruby, vaart wel onder de vlag van 37signals, een bedrijf met amper 30 werknemers dat een aantal producten heeft die op Ruby drijven. De les voor kleine projecten is misschien dat ze beter het kloppende hart kunnen vormen van een klein bedrijf, dan dat ze onderdeel zijn van een PR-offensief van een groot bedrijf.

Bron: Techworld