Dean Hachamovitch heeft een lijvig antwoord geschreven op alle kritiek die over hem werd uitgestort na zijn vorige blogpost. Hij benadrukt nog eens dat H.264 op dit moment de beste keuze is omdat het kwalitatief de beste codec is. Daarover is zo ongeveer iedereen het wel eens, alleen is het geen reden om andere codecs niet te ondersteunen.

Zoals beschreven in de pers

In de commentaren op zijn vorige bijdrage werd vooral ingehakt op de zinsnede waarin Hachamovitch zei dat “de rechten van andere codecs niet zo duidelijk waren, zoals beschreven in de pers.” Dit werd bestempeld als FUD, vooral omdat Hachamovitch zelf geen voorbeelden geeft. Die geeft hij nu wel. Hij linkt naar drie artikelen die als enige bron MPEG-LA aanhalen, en naar Steve Jobs, die afgelopen week zinspeelde op een rechtszaak tegen open source codecs.

Gratis gebruik

De volgende beschuldiging waarop Hachamovitch reageert is dat Microsoft alleen H.264 ondersteunt omdat het aan licenties wil verdienen. Hij verzekert echter dat Microsoft geld toegeeft op de codec, en dat geld helemaal niet de reden is dat Microsoft bijdraagt aan MPEG-LA.

Ook de onzekerheid over de licentiegelden voor niet-commercieel gebruik wuift hij weg. H.264 is nu gratis en zal dat zeker tot 2016 blijven. Dan wordt dit herzien door MPEG-LA. Hachamovitch schrijft dat hij verwacht dat de codec ook na die datum gratis zal zijn. Maar hierover kan hij geen zekerheid bieden.

Andere codecs

Tot slot heeft hij het over de ondersteuning van andere codecs. Vooral daar is het interessant wat hij schrijft. “Het grootste obstakel voor het ondersteunen van andere codecs dan H.264 is de onzekerheid”, geeft hij toe. Maar als de onzekerheden worden opgelost, dan “zullen we zeker overwegen om andere codecs te ondersteunen.” Tot die tijd blijft Microsoft bij H.264.

Het duurt echter nog zeker twee jaar voordat IE9 uitkomt. In die tijd kan er veel gebeuren, en kan het codec-landschap er heel anders uit komen te zien. Zeker als we Steve Jobs mogen geloven, zal er binnenkort inderdaad meer duidelijkheid komen over de rechten op Ogg Theora en VP8.

Bron: Techworld