Horacio Gutierrez, topadvocaat van Microsoft, lichtte de aanklacht toe in een blogpost: ‘De patenten waarover het hier gaat zijn uitvindingen van Microsoft die smartphones “slim” maken. Het zijn functionaliteiten die gebruikers op iedere smartphone verwachten te hebben.’

Volgens Gutierrez is het niet vreemd dat Microsoft op dit gebied belangrijke patentrechten bezit. ‘We ontwikkelen nu al30 jaar de meest geavanceerde software. Met deze aanklacht vragen we slechts respect voor onze intellectuele eigendomsrechten, waarop een inbreuk wordt gemaakt door die Android-toestellen. Gezien de recente aanklachten van Apple en Oracle (tegen respectievelijk HTC en Google, red.) staan we hierin niet alleen.’

Impasse

Al Hilwa van onderzoeksbureau IDC toont begrip voor Microsofts stap. ‘Patentstrijden horen bij de huidige technologiesector, of we het willen of niet. Softwarebedrijven strijden er regelmatig over met partners en concurrenten, waartussen het onderscheid vaag is. Het komt tot rechtszaken als de gesprekken in een impasse raken’, aldus Hilwa.

De vraag is echter: wat is de achterliggende strategie van Microsoft?

Hilwa van IDC denkt het wel te weten. ‘Android was een geweldige stimulans voor de IT-sector, maar zulke patentzaken trekken het eigendomsrecht in twijfel. Microsoft komt nu met Windows Phone 7, waarvoor mobieltjesmakers geld moeten neertellen. De aanklachten tegen Android moeten duidelijk maken dat licenties relatief goedkoop zijn wanneer je ze afzet tegen de oplopende juridische kosten’, zo besluit Hilwa.

Met andere woorden: Microsoft toont producenten als Motorola en Samsung dat het Android-besturingssysteem dan wel gratis is, maar dat het gebruik je veel kan kosten.

Het kan echter ook zo zijn dat Microsoft zich gepasseerd voelt door Motorola. Het bedrijf heeft immers Android heeft gebruikt voor de Droid-toestellen, maar lijkt niet van zins met Windows Phone 7 in zee te gaan. Misschien kan Motorola een heleboel narigheid voorkomen door eenvoudigweg een ontwikkeltraject voor Windows Phone 7 aan te gaan met Microsoft.

Torenhoge uitgaven

Ongeacht de bedoelingen van Microsoft lijkt het gebruik van het patentrecht tegenwoordig meer op schaamteloze patent-trolling dan op het beschermen van intellectueel eigendom. Tot dat laatste hebben organisaties het recht: concurrenten moeten hun eigen oplossingen bedenken of anders een licentieovereenkomst sluiten over gepatenteerde onderdelen.

Er lijkt echter zelden een winnaar uit de bus te komen bij patentstrijden. Meestal gaan ze als een nachtkaars uit en komt er alsnog een soort licentieovereenkomst uit voort. De torenhoge juridische uitgaven verhogen de technologiekosten, want het geld moet ergens vandaan komen.

Zelfs als Microsoft langs juridische weg Motorola of Android weet te vernietigen, dan blijven de prestaties van de Android-toestellen staan en zullen klanten niet eerder kiezen voor Windows Phone 7. Uiteindelijk verliezen zowel Microsoft als Motorola, terwijl de consument opdraait voor de kosten van deze juridische schaakpartij.

Bron: Techworld