De in Amsterdam gebaseerde Software Improvement Group (SIG) doet dat met een 12-pagina's tellend rapport over de bruikbaarheid van OpenOffice.org in het bedrijfsleven. Hoewel de open source kantoorsoftware het goed doet op het gebied van technische kwaliteitscontrole, blijft de overname van maintainer Sun door Oracle volgens analisten Miguel Ferrera en Joost Visser een onzekere factor.

Oracle

De onderzoekers hebben de code van Ooo 2.4.1, 3.0.0 en 3.1.1 geanalyseerd. Ondanks flinke wijzigingen in de code tussen deze verschillende versies, is de kwaliteit van alledrie commercieel goed bruikbaar, zo stellen de opstellers. Ondertussen hebben grote partijen OOo al in productie, zo zijn sommige Nederlandse gemeenten al overgestapt op OpenOffice.

Het probleem zit hem meer in Oracle. Die heeft tot nu toe weinig laten weten over wat de plannen met de suite zijn. Zelf brengt Oracle StarOffice uit, een commerciële variant van OpenOffice, maar veel minder succesvol. Toch kunnen bedrijven volgens SIG ook bij een kantoorpakket niet zonder ondersteuning, omdat omgevingen snel veranderen en software de neiging heeft nauw te luisteren.

Migratie

Eventuele migratieplannen naar OOo kunnen daarom volgens SIG beter in de ijskast worden gezet totdat de overname van Sun rond is. Het is immer mogelijk dat Oracle Sun-ontwikkelaars terugtrekt van het project, waardoor de kwaliteit van de software een knauw kan krijgen. In een toelichting tegenover Techworld-zuster Computerworld zegt CTO Tobias Kuipers van SIG dat Oracle daar meerdere redenen voor kan hebben. Zo kan het gebeuren dat Oracle besluit om de energie naar StarOffice te verleggen. Maar voorlopig zijn bedrijven volgens Kuipers vooralsnog beter af met een andere commerciële fork van OOo, Lotus Symphony, omdat IBM daar volledig achter staat. Met Oracle is het volgens hem nog gissen. “Het hangt allemaal van Larry Ellison en Oracle af”, aldus Kuipers in het interview. De OpenOffice-woordvoering doet de woorden van Kuipers en het rapport af als 'pure speculatie.'

Eerder al hoorden we dergelijke verhalen over MySQL, en zolang de overname van Sun niet rond is zal het regelmatig voorkomen dat bepaalde producten onder druk staan door de ontstane onzekerheid. Overigens kunnen kleine bedrijven en particulieren prima met OpenOffice uit de voeten, zo stelt SIG.

Aankondiging van Oracle

Wie weet krijgen klanten volgende week woensdag meer duidelijkheid over wat Oracle met onder andere OpenOffice.org en MySQL van plan is. Dan organiseert het bedrijf een evenement waarop het de strategie van de combinatie bekend zal maken. bovendien zullen de roadmaps voor producten worden gepresenteerd. Frappant is wel dat in het persbericht waarmee Oracle dit evenement aankondigt, de sectie waarin het bedrijf een slag om de arm neemt vanwege alle onzekerheden meer plek in beslag neemt dan het nieuws zelf.

Ondertussen heeft de EU de overname van Sun Microsystems door Oracle goedgekeurd.

Bron: Techworld