Allereerst de BlackBerry Torch

Allereerst kwam Research in Motion aan de beurt, die de BlackBerry Torch 9800 aankondigde als hun tweede antwoord op de iPhone. (De Storm was hun eerste antwoord, maar die wind is intussen gaan liggen). De media en de analisten waren echter niet erg onder de indruk van de nieuwe BlackBerry, met zijn langzame processor, kleine opslagcapaciteit en kleine scherm. Het is geen bedreiging voor de iPhone, en ook niet voor de verschillende Android-apparaten, en zelfs niet voor de Palm Pre. Misschien dat een paar van de overgebleven Windows Mobile telefoons er bang van worden.

Tot zover de nieuwe telefoon, maar RIM heeft ook nog BlackBerry OS 6 onthuld. RIM wil nog geen testmodellen delen met journalisten, dus zelf hebben we het nog niet getest, maar wat RIM liet zien is niet bemoedigend. Het heeft een paar ‘eindelijk’ features, zoals een touchscreen interface en een goede zoekoptie, die beide oud nieuws zijn in iOS, Android en WebOS. Nou ja, dat zoeken is nou ook weer niet zo heel oud op Android, maar toch. Verder komt er een nieuw beveiligingsmodel voor data en app managment, met ongeveer dezelfde aanpak als iOS 4.

Uiteindelijk zullen BlackBerry-gebruikers nog steeds met smart wachten op het einde van hun abonnement, zodat ze over kunnen stappen op iPhone of Android. En als we kijken naar wat RIM aan nieuws biedt, is het niet zeker of dat tot ze doordringt.

Adobe mobiele Flash Player blijft ‘net niet’

Adobe fans hebben afgelopen tijd flink afgegeven op Apple, omdat het weigerde om Flash Player 10.1 op iOS te laten draaien. En volgens die fans is dat vooral een probleem van de iPhone gebruikers. Maar dat is het niet, omdat er eigenlijk nog geen mobiel OS is dat Flash wel heeft draaien.

Ja, gebruikers van Android kunnen een betaversie van de Flash Player downloaden uit de Android Market, maar dat is niet de officiële versie (hij schijnt te werken, hoewel Plash Player beta 3 in mijn beleving nogal traag was, zelfs over wifi). Maar Flash Player is nergens te bekennen op BlackBerry of WebOS, en al helemaal niet op Windows Mobile of Symbian. RIM heeft bijvoorbeeld moeten toegeven dat de Torch 9800 in aanvang geen Flash heeft, omdat de player nog niet klaar is. En het is ook nog niet klaar voor andere mobiele besturingssystemen.

Afgelopen woensdag vroeg ik Adobe naar de status van Flash Player 10.1 voor de verschillende mobiele besturingssystemen, maar daar heb ik niks meer op gehoord. Op de website staat nog steeds een lijst van apparaten waarop Flash Lite draait, maar dat is zeker niet hetzelfde. Misschien had Steve Jobs gelijk toen hij zei dat Flash nooit echt zou werken op mobiel.

Microsoft zet met Windows Phone 7 in op spraakherkenning

Wat doe je als je op het punt staat om een langverwacht mobiel besturingssysteem uit te brengen, dat niet beschikt over de mogelijkheden die al lang standaard zijn op de belangrijkste concurrenten? Je kunt natuurlijk niet openlijk toegeven dat je OS een doodboren kindje is, omdat het zo’n twee tot drie jaar achterloopt op het moment dat het uitkomt. Toch is dat het geval met Windows Phone 7.

In plaats daarvan ga je het als hip afschilderen, en dat deed Microsoft met Windows Phone 7. Natuurlijk greep Microsoft terug op een oude en afgesleten technologische belofte, in zijn poging om Windows Phone 7 sexy te maken: de spraakgestuurde interface. Vergeet die onhandige touchscreens en lelijke icoontjes. Een woordvoerder van Microsoft ging zelfs zover dat hij het gebruik van iconen bij de concurrenten vergeleek met de interface van Windows 3.1. Een apparaat met Windows Phone 7 zal zich gedragen als de computer van het starship Enterprise, of als HAL in ‘2001, A Space Odyssey’.

Techbedrijven komen altijd met spraakherkenning als ze niets waardevols te bieden hebben, in de hoop dat het publiek zich blind staart op deze vreselijk coole feature. Net als mobiele tv is spraakherkenning een concept waar iedereen enthousiast over is, tot ze er gebruik van gaan maken. Spraakherkenning is al zo’n 15 jaar beschikbaar op Windows en Mac. Heb je het al een keer geprobeerd?

Als je het inderdaad gebruikt, dan vind je het misschien helemaal fantastisch wat Microsoft nu gaat aanbieden: spraakherkenning door de lucht, waarbij je commando’s worden verwerkt door een server in de cloud, en daarna wordt omgezet in een actie op je smartphone. Tjonge, dat zal me minuten en dataverkeer gaan kosten. Het betekent waarschijnlijk dat we zullen moeten wachten tot onze smartphones eindelijk net de verkeerde reactie geeft op onze commando’s. In Android kun je ook spraakherkenning gebruiken voor je zoekopdrachten. Het frustrerend in het gebruik en bovendien heel erg onnauwkeurig.

Het enige goede aan deze fantasie van Microsoft over spraak-commando’s is dat je er de Windows Phone 7-gebruikers zo uit kunt pikken. Let gewoon op de persoon die gefrustreerd staat te schreeuwen naar zijn telefoon. Terwijl verder iedereen lekker rustig met elkaar zit te communiceren. Je kunt hem bijna niet missen.

Bron: Techworld