In iOS 11 heeft Apple het bedieningspaneel veranderd, zodat gebruikers van iPhones en iPads de knoppen en snelkoppelingen zelf kunnen aanpassen. Dat werd zo goed ontvangen dat Apple Watch-eigenaars nu dezelfde verbetering krijgen. Dit is niet zo grondig als in iOS, omdat je niet helemaal zelf kunt kiezen welke elementen opduiken in het bedieningspaneel, je kunt alleen de volgorde aanpassen.

Volgorde aanpassen

Het is nog steeds een belangrijke verbetering, omdat het bedieningspaneel op een Apple Watch gedeeltelijk buiten het scherm valt, dus het is erg belangrijk om te kunnen bepalen wat je, zoals we in de krantenjournalistiek zeggen, 'boven de vouw' ziet. Je hoeft alleen de knop 'Wijzigen' onderaan te tikken en dan gaan de elementen wiebelen en kun je ze verschuiven.

Fitness-features

De Apple Watch is geschikt voor sportievelingen en er zijn een heleboel third party-apps die je kunt gebruiken voor fitness-doeleinden. Er zijn twee voorgeïnstalleerde fitness-apps, Activiteit en Work-out, die makkelijk te gebruiken zijn en behoorlijk motiverend werken. Beide apps zijn bijgewerkt in de nieuwe versie van het besturingssysteem.

Er zijn twee nieuwe soorten work-outs, Wandelen en Yoga. En er zijn meerdere statistieken voor stappen per minuut en stappen per kilometer, dat kijkt naar de pas van de voorgaande kilometer. Je kunt een alarm instellen die ervoor zorgt dat je een waarschuwing krijgt als je loopsnelheid onder je doel zakt. Maar een aantal features in het bijzonder zullen we hier bespreken:

Automatisch starten

Een van de features waar we het gelukkigst mee zijn is het automatisch starten als je met een work-out bezig bent. Dit is een feature waar al jaren om wordt gevraagd en wat diverse concurrerende modellen allang aanbieden. Dit betekent dat je in theorie kunt starten met sporten zonder je Watch aan te raken en het detecteert a) dat je een oefening bent gestart en b) wat voor oefening het is. een prompt verschijnt op het scherm en je hoeft alleen maar te tikken om hem vast te leggen.

Maar is het nauwkeurig? Redelijk. We begonnen met hardlopen en kregen na drie minuten een melding 'Bezig met work-out?' Het zag dat we bezig waren met hardlopen en we hoefden alleen maar op de grote groene knop te drukken om de work-out officieel te starten. Op dat moment worden met terugwerkende kracht de drie eerdere minuten toegevoegd, zodat er niets wordt gemist.

Maar tijdens een andere test liepen we met een kinderwagen en dacht de Apple Watch dat we op een cross-trainer stonden. Dat klopt niet helemaal, maar op zich logisch, aangezien we wandelden met opgeheven arm, dus geen normale wandeling. En de prompt op het scherm geeft de optie om work-out te openen en een andere actie te selecteren.

Competitie

De makers van de smartwatch begrijpen hoe belangrijk sociale features zijn voor de motivatie om sportief gedrag vast te houden. We hebben dit in het verleden gezien met deelfuncties waardoor vrienden updates krijgen als je doelen bereikt: een mooie manier om trots en schaamte te gebruiken om prestaties aan te moedigen, maar dat wordt explicieter met Competitie. Je kunt nu een andere Apple Watch-drager uitnodigen voor een competitie van zeven dagen. Je krijgt meldingen als je voor stond en je kunt elkaar uitdagen met berichten.

Walkie-Talkie

Dit is een rare feature. Leuk, maar raar. Je kunt praten met een andere Watch-gebruiker als je die hebt gekoppeld. Dat kan in Nederland alleen via wifi, omdat de 4G-functionaliteit vooralsnog niet verschenen is.

Prestaties

Dit is een belangrijke factor om te bepalen of je moet updaten. In het verleden zorgden verschillende updates ervoor dat eerdere modellen trager werden, omdat de bescheidenere hardware moeite had de nieuwe functionaliteiten te ondersteunen. Is dat nu ook het geval? Dat is lastig te kwantificeren, maar we merkten dat onze Apple Watch Series 2 wel trager werd met watchOS 4, maar deze keer niet nog trager is geworden.

Misschien volgt Apple de lijn die is uitgezet met iOS 12, waarbij de watchOS-update minder processorintensief is dan zijn voorgangers. Het lijkt in ons oordeel in ieder geval niet het anker te zijn om een oud horloge waar we eerder voor vreesden. Hier volgen onze adviezen per watch-versie:

Met een originele Apple Watch:

Je kunt watchOS 5 niet installeren.

Met een Series 1:

Dit is de moeilijkste. Series 1 is officieel in staat om watchOS 5 te draaien, maar is de SP1-chip werkelijk in staat om het bij te benen? Uit onze ervaringen met Series 2 kunnen we zeggen dat dit niet veel meer eist dan watchOS 4, dus als je die hebt geïnstalleerd op een Series 1, ben je waarschijnlijk niet slechter af met versie 5.

Het blijft een risico - terugrollen is eigenlijk niet mogelijk - dus kijk naar de features die we hierboven noemen: zijn die de moeite voor je waard? Sportievelingen zullen de autodetectie waarderen, de optie om het bedieningspaneel in te richten is handig en de Walkie-Talkie is leuk - maar echte gamechangers zoals het dock in watchOS 3 zijn er eigenlijk niet.

Met een Series 2:

Heb je momenteel watchOS4? Dan hoef je weinig vertraging te verwachten en er zijn enkele leuke (maar niet essentiële) nieuwe features om te gebruiken, vooral als je een sporter bent. Als je nooit hebt bijgewerkt sinds je aankoop, zal watch OS 5 je systeem een beetje vertragen. Maar sinds de originele versie zijn er zoveel coole features bijgekomen dat een update wellicht de moeite waard is.

Met een Series 3:

Voer maar een update uit. Het apparaat kan met de update omgaan en er zijn geen nadelen. Het bewerken van het bedieningspaneel alleen al is de moeite waard.

Met een Series 4: Deze apparaten krijgen watchOS 5 gewoon geïnstalleerd.