De meeste van deze commando's zitten standaard in je Linux-systeem maar mocht je er eentje in deze lijst tegenkomen die je niet kan vinden in jouw distributie, is deze makkelijk te installeren. Net als in ons Mac-artikel kijken wij naar een aantal handige commando's die het beheren van je computer of server een stukje makkelijker maken.

1. top

Een van de simpelere system monitoring tools is het commando top. Deze tool is aanwezig in praktisch elke Linux-distributie.

Mocht je liever een kleurenweergave willen kan je deze makkelijk aanzetten door op de "z"-knop te drukken. Uiteraard zijn er nog veel meer sneltoetsen waarmee je de weergave kan veranderen. Een complete lijst is hier te vinden.


Op de volgende pagina: htop

2. htop

Htop is een geavanceerdere tool dan top en wordt vaak ingezet op momenten wanneer top niet voldoende informatie over de systeemprocessen weergeeft. Als men bijvoorbeeld kleine geheugenlekken wil vinden in applicaties is htop geschikter dan top. De interface van htop maakt het mogelijk te navigeren door de data met de cursor en heeft een makkelijkere interface voor het sturen van signalen naar processen.


Op de volgende pagina: Vmstat

3. Vmstat

Vmstat is een simpelere tool om de prestaties van je Linux-systeem te monitoren en is daardoor erg handig te gebruiken in shell scripts. Zwengel regex-fu aan en je kan prachtige dingen maken met vmstat en cron jobs.


Op de volgende pagina: ps

4. Ps

Het ps-commando laat een lijst zien van alle draaiende processen, In de screenshot zie je een weergave die kan worden opgevraagd door de "-e"-switch toe te voegen. Je ziet dan elk draaiend proces. Ook dit commando heeft ontzettend veel switches beschikbaar die je hier kan bekijken. In combinatie met regex-fu is dit een zeer krachtige tool.


Op de volgende pagina: Pstree

5. Pstree

Pstree geeft alle draaiende processen weer in een boomstructuur. Deze structuur heeft als "wortel" pid of init . Als er een gebruikersnaam wordt gespecificeerd worden alle procesbomen "geworteld" vanaf alle processen die eigendom zijn van de desbetreffende gebruiker. Het handige van deze tool is dat je precies kan zien welke processen afhankelijk zijn van elkaar.


Op de volgende pagina: pmap

6. Pmap

Begrijpen hoe een applicatie z'n geheugen gebruikt is vaak van cruciaal belang als je aan het debuggen bent. Pmap is dé tool waarmee je dat inzichtelijk kan maken als je het juiste proces-ID (PID) meegeeft.

De weergave in de onderstaande screenshot laat de "medium weight output" zien door het meegeven van de "-x"-switch. Je kan ervoor zorgen nog gedetailleerdere informatie op je scherm te toveren door de "-X"-switch te gebruiken maar dan heb je wel een breder terminalscherm nodig.


Op de volgende pagina: iostat

7. iostat

Een cruciale factor betreffende de prestatie van je Linux-systeem is natuurlijk het gebruik van je processor en de opslag. Het iostat-commando is geknipt om je informatie te verschaffen omtrent die gegevens. Net als met het ps-commando heeft iostat een hoop switches die ervoor kunnen zorgen dat je informatie krijgt op de manier zoals jij het wil. Voor meer informatie over de switches en de bijbehorende outputs kan je hier terecht.