In httpmon kun je verschillende monitors aanmaken, waardoor je heel wat servers tegelijk in het oog kunt houden. Een nieuwe monitor aanmaken is heel eenvoudig: tik in het menu op "New Monitor", geef een nieuwe profielnaam op, tik op "Edit" en geef het adres van de webserver en het monitoringinterval op.

In de sectie Conditions kies je dat je de server gewoon wilt pingen, dat je een bepaalde responstijd vereist, dat je een specifieke html-header wilt zien, enzovoort. Je kunt ook meerdere voorwaarden tegelijk opleggen. Klik daarna op "Add" en kies in de sectie "Actions" voor meldingen op het scherm van je mobieltje of een sms. Klik je daarna op "Save", dan is je profiel klaar.

Na het toevoegen van al je monitors kies je in het menu voor "Start All", waarna httpmon alle monitors toepast. Je kunt ook een specifieke monitor starten door lang op de monitor in de lijst te drukken en dan Start te kiezen. Let er op dat een monitor altijd automatisch gestopt wordt wanneer je ze aanpast. Daarna moet je ze handmatig opnieuw opstarten.

Je kunt op elk moment in de voorkeuren allerlei zaken instellen, zoals het automatisch starten van alle monitors, de user agent string die httpmon gebruikt om de webservers te contacteren, enzovoort. Logs kun je vinden in het menu onder "View Log".

Bron: Techworld