Motorola, dat in het verleden al vaker meewerkte aan Eclipse-projecten, krijgt binnen de stichting een Strategic Developer-status, een zetel in de raad van bestuur en zeggenschap binnen diverse advieslichamen. In de praktijk zal Motorola vooral software aanleveren en zijn kennis met anderen delen.

Motorola werkt met Eclipse aan het Tools for mobile Linux (TmL)-project, waar in de toekomst mobiele Linux-extensies uit moeten voortkomen. Het project wordt waarschijnlijk onderdeel van het dsdp-project (Device software development platform) van Eclipse.

"We willen een raamwerk bouwen dat ontwikkelaars in staat stelt mobiele Linux-applicaties te ontwikkelen", zegt Christy Wyatt, vice-president marktontwikkeling bij Motorola. Daarbij valt niet alleen te denken aan messaging- en multimedia-applicaties, maar ook aan applicaties voor zakelijk gebruik, aldus Wyatt.

Motorola is al langer bezig om Linux op mobieltjes te promoten. Zo zette het onlangs Motodev op, een programma voor ontwikkelaars en softwareleveranciers. De fabrikant runt daarnaast een site waarop open-sourceontwikkelaars broncodes en ideeën kunnen uitwisselen. De fabrikant doet bovendien mee aan het Mobile Linux Initiative van Open Source Development Labs (OSDL), dat als doel heeft één goede kernel voor een grote variatie mobiele apparaten te ontwikkelen. Bron: Techworld