Met Firefox 4 bèta introduceert Mozilla een nieuwe interface. Het leent het een en ander van Chrome, door de tabs default helemaal bovenin te zetten (dit is alleen voor Windows, maar het komt later ook naar Mac en Linux), en door het verbergen van de menubalk. In plaats daarvan biedt een nieuwe Firefox button toegang tot veelgebruikte opdrachten.

Nieuwe features

Net als andere nieuwe browsers heeft Firefox 4 bèta crash protection. Daardoor zal alleen de plugin crashen, in plaats van de hele browser. Verder biedt de beta ondersteuning voor HTML5 en WebGL voor het renderen van 3D binnen de browser (alhoewel dit default nog uit staat). Bovendien wordt het WebM videoformaat van Google ondersteund.

Snelheid, privacy

Mozilla heeft de plannen voor Firefox 4 eervorige maand uit de doeken gedaan. De nieuwe browser moet in november jaar uitkomen, en vooral sneller, gebruiksvriendelijker en krachtiger zijn. Privacy en grip op de omgang met verschillende websites staat hoog op de agenda. Ook wil Mozilla mogelijkheden inbouwen voor offline gebruik van webapps. Deze beta stond gepland voor eind juni.

Je kunt de bèta van Firefox 4 downloaden en proberen. Maar het wordt natuurlijk niet aangeraden voor een productieomgeving. Voor de feedback heeft Mozilla een Feedback Add-on toegevoegd, zodat je de ontwikkelaars makkelijk op de hoogte kunt stellen van je opmerkingen.

Bron: Techworld