Kevin Carle van YouTube scrhrijft op het YouTube blog dat de ondersteuning voor HTML5 nog een vroeg experiment is. Maar de voordelen zijn duidelijk. Gebruikers kunnen video’s kijken zonder dat ze eerst een plugin moeten downloaden, zoals dat bij Flash wel nodig is. Wel heb je een browser nodig die de video tag ondersteunt en daarnaast de K.264 codec. Dit zijn op dit moment Chrome, Safari en Internet Explorer met ChromeFrame.

Geen geschikte technologie

Mike Shaver van Mozilla heeft gereageerd op deze stap van YouTube en legt uit waarom Mozilla H264 niet zal ondersteunen. H.264 is op dit moment geen geschikte technologie voor Mozilla, schrijft hij. In veel landen is het gepatenteerd, waardoor het gebruik illegaal is als er geen licentiegeld betaald wordt. Dat betekent niet alleen dat de browserontwikkelaar geld moet betalen, maar ook iedereen die het op websites gebruikt. Als H.264 een geaccepteerd deel van het gestandaardiseerde web wordt, dan vormen die gelden een barrière voor iedereen die iets nieuws wil maken, aldus Shaver.

Google, Apple en Microsoft hebben het licentiegeld betaald, maar Mozilla is dat niet van plan, schrijft Shaver. Zelfs als ze de 5 miljoen dollar op jaarbasis zouden neertellen, dan nog zou de technologie niet door kunnen dringen in bijvoorbeeld Linux distributies. Bovendien willen ze de webervaring goed maken voor alle gebruikers, nu en in de toekomst. “Ik wil er zeker van zijn dat als een kind in India of Brazilië het internet ontdekt, het niet buitengesloten wordt van een groot deel daarvan, omdat het dat niet kan betalen”, schrijft hij. Ook voor nieuwe ontwikkelaars wil hij geen barrières opwerpen. Voor Mozilla zou het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn geweest om een browser te maken als er betaald had moeten worden voor HTML, CSS en JavaScript.

Zure appel

Thom Holwerda op OS News stelt in zijn commentaar dat we het moeilijk oneens kunnen zijn met Shaver. "We hebben gezien wat er gebeurt als we het web afhankelijk en bedrijfseigen maken - Flash, Internet Explorer 6 - en toch staan we tien jaar later klaar om weer in dezelfde valkuil te trappen. Het maakt me niet uit of h264 nu beter is. Het gaat erom dat we ons in de toekomst niet hebben vastgelegd op een gepatenteerd formaat waar alternatieve platformen geen gebruik van kunnen maken", schrijft hij.

Op dit moment is Ogg Theora nog minder goed dan H.264, maar het maakt een stormachtige ontwikkeling door, en bovendien is het open en vrij van patenten. Het is beter om nu door de zure appel heen te bijten dan later met de gebakken peren te zitten. Bron: Techworld