Mozilla zal voortaan nieuwe functionaliteit aan Firefox toevoegen via de security updates die regelmatig uitkomen. Dat heeft Mike Beltzner gisteren in een interview gezegd. Dat betekent dat Firefox 3.7, die gepland stond voor het tweede kwartaal van dit jaar, komt te vervallen.

Vertraging

Firefox 3.6 is op dit moment te downloaden als release candidate en moet later deze maand uitkomen. 3.6 en 3.7 waren bedoeld als “minor updates”, die elk ongeveer vijf maanden in beslag zouden nemen om te maken. Daarna zou aan het eind van het jaar Firefox 4.0 komen, de “major update”. Maar Firefox 3.6 bleek veel meer werk te vereisen dan gedacht, en daarom heeft Mozilla het schema nu drastisch aangepast.

“We hebben heel veel geleerd over wat ons vertraging op ons schema oplevert, en die wetenschap kunnen we gebruiken bij het opzetten van schema's in de toekomst”, zei Beltzner. De Mozilla gemeenschap heeft het al langer over het toevoegen van functionaliteit via updates, onder de codenaam 'Lorentz'.

Flash crashes

Het eerste wat op deze manier wordt aangepakt is de isolatie van plug-in processen. Het gaat hier niet om het scheiden van de processen in de verschillende tabbladen, zoals dat van Chrome bekend is. Mozilla is daar wel mee bezig, in een project dat Electrolysis heet. Nu gaat het om de processen van de verschillende plug-ins. Adobe Flash is hiervoor de belangrijkste kandidaat, aldus Beltzner. Volgens hem is Flash verantwoordelijk voor meer crashes van Firefox dan welke andere plug-in dan ook.

“Lorentz heeft veel voordelen voor gebruikers”, zei Beltzner. “Eerst dachten we dat we het isoleren van plug-in processen pas toe konden voegen in 3.7, later in het jaar. Maar de verandering die we moeten aanbrengen heeft geen effect op de web compatiibiliteit of add-on compatibiliteit of op de gebruikerservaring. Dus dachten we, 'waarom zouden we dit niet leveren als een kleine update?'”

Major update

Niet alles kan zo worden toegevoegd, waarschuwt Beltzner nog. Veranderingen die grondig extern testen nodig hebben, zoals de geplande aanpassing van de interface op Vista en Windows 7, zullen wel worden geïmplementeerd door middel van een grote update. Firefox 4.0 staat nog steeds gepland voor het einde van dit jaar of voor het begin van het volgende. Bron: Techworld