Door de vergrijzing ontstaat er in Nederland een groot tekort aan hoog opgeleid personeel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal er in 2020 een tekort zijn van 300.000 werknemers. Om stagnatie van de economie enigszins te beperken zullen daarom ook minder getalenteerde werknemers moeten worden ingezet.

CHRO

Omdat Nederland een veel grotere dienstensector dan industriesector heeft, is goed gekwalificeerd personeel extra belangrijk, stellen de zeven experts in de brandbrief. Daarom vinden ze dat het tijd is om de Chief Human Resources Officer (CHRO) aan te laten schuiven in de bestuurskamer van organisaties, zodat er een degelijk personeelsbeleid komt en het probleem goed aangepakt kan worden.

ICT

De krapte op de arbeidsmarkt zal het hardst toeslaan binnen het hoogopgeleide deel van de beroepsbevolking. Nederland heeft volgens de brief relatief veel ‘slim’ werk, waardoor Nederland extra last heeft van de vergrijzing.

De ICT sector zal samen met de zorg en het onderwijs de grootste tekorten gaan krijgen. Volgens de ICT taskforce van Economische Zaken zullen er in in 2015 al tussen de 27.000 en 39.000 ICT'ers te weinig zijn.

Morgen is grijs

Steeds meer 60-plussers moeten door de vergrijzing langer aan het werk blijven. Dat aantal is in de laatste tien jaar al van 14% naar 32% gestegen en zal nog verder omhoog moeten. De gemiddelde leeftijd waarop mensen stoppen met werken zal steeds hoger worden door de verhoging van de pensioenleeftijd en eventuele kortingen op pensioenuitkeringen. Bedrijven zullen daarom aantrekkelijk moeten worden voor zowel jongere en oudere werknemers.

Het aantal ZZP'ers gaat volgens de briefschrijvers ook een uitdaging vormen voor bedrijven. Organisaties zullen naar hun wensen moeten luisteren als ze deze willen strikken met een arbeidscontract.

Nl Forecasting Report Empirica v3[1]

Bron: Techworld