De eerste netbooks met de nieuwe Atom-chipcombinatie (codenaam Pine Trail) komen in januari op de markt. Leveranciers als Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Samsung en Toshiba lanceren hun nieuwe netbookmodellen op de Consumer Electronics Show (CES) die komende maand plaatsvindt in Las Vegas.

Integratie

Pc-makers wachten al geruime tijd op de nieuwe Atom-processor en hebben er zelfs nieuwe netbooks voor uitgesteld. De nu gelanceerde Atom is aantrekkelijk dankzij de geïntegreerde functies van de grafische chipset en de geheugencontroller. Dankzij die controller presteert de nieuwe chip beter. De integratie van de grafische chip verlaagt de kosten voor netbookmakers.

Het terugdringen van het aantal chips door die te combineren met de processor maakt ook lager energieverbruik mogelijk. Intel spreekt van gemiddelde besparingen van wel 20 procent.

Daardoor gaan netbooks weer langer mee op een enkele acculading. Topmodellen halen wel 8 uur. Concurrent Nvidia hekelt de integratie van de Atom; het wordt daardoor uitgesloten van die markt, stelt het in een antitrustbeschuldiging. De Amerikaanse overheid kijkt hier ook naar in een formeel antitrustonderzoek naar Intel.

Ook desktops

De nieuwe Atom is de eerste herziening van het basisontwerp sinds de lichte processor voor het eerst op de markt kwam in 2008. Naast netbooks is de chip ook bestemd voor lichte desktops. Intel brengt daarvoor ook een dualcore-uitvoering van zijn Atom. Die machines kunnen door de nieuwe processor het energieverbruik halveren. Die zogeheten nettops komen ook in januari op de markt.

Dunnere netbooks

Marketeer Cindy Ng van Intel toont de nieuwe Atom-chips en vertelt over de voordelen, zoals dunnere netbooks en ultrakleine desktops.

Bron: Techworld