Koster beheert het patient-datamanagementsysteem, samen met vier anderen. Dat doet ze voor 50 procent van haar werk. "De andere 50 procent sta ik aan het bed. We hebben dertig bedden, en de systemen daarvan zijn gekoppeld aan de applicatie. Het systeem wordt straks ook aan het Electronisch Patiëntendossier (EPD) gekoppeld."

De applicatie

"In 2005 zijn we gestart met alles te automatiseren. Ik heb in 2000 aangeven dat wanneer wij zouden gaan automatiseren, ik daar wel bij wilde helpen. Ik verzamelde vanaf oktober 2005 informatie en zette de oude lijsten digitaal over naar het systeem, Metavision. Het is nu mijn taak om ervoor te zorgen dat alles goed wordt ingevoerd, en dat alle koppelingen blijven werken.

Als een koppeling niet aanwezig is, kan ik iemand van de ict bellen, maar sinds kort ben ik ook bevoegd om koppelingen te resetten. Als een koppeling niet goed is, komen er geen gegevens meer het systeem binnen. Dan kun je dus niet meer zien of iemand een lage of juist hoge bloeddruk heeft. Alle data moet dan handmatig worden ingevoerd. Dat is niet direct een grote ramp, maar het is niet wenselijk wanneer een patiënt bijvoorbeeld een sterk wisselende bloeddruk heeft.

"Met een collega doe ik het functionele gedeelte van de applicaties. We hebben ook nog twee beheerders die het technische gedeelte onder hun hoede nemen, en een arts die het medische gedeelte doet. Verder school ik nieuwe medewerkers om met het systeem te werken, en help ik iedereen met vragen rond het systeem."

Database

"We zijn in februari 2006 begonnen met een lege database. Je had dus wel al een structuur, maar we moesten de data dus zelf invoeren. We konden er ook voor kiezen om een database uit een ander ziekenhuis te importeren, maar een lege database had zijn voordelen. Je kunt het dan zelf bouwen zoals je zelf wilt. Twee artsen hier waren heel erg handig met het invoeren van de gegevens, terwijl ikzelf en mijn collega er iets minder handig in waren. Het was enorm veel werk. We moesten in zes weken tijd een hele database opbouwen, onder druk. Dan moesten we ook nog in de laatste twee weken 'eventjes' 160 man personeel trainen.

Als ik dat van tevoren geweten had hoeveel werk het is en wat er allemaal bij komt kijken, dan had ik wat slapeloze nachten gehad. Maar we weten nu hoe de database is opgebouwd, we weten waar dingen staan en het werkt veel prettiger."

De overstap

"De intensive care is al redelijk technisch en computers vond ik altijd al grappig, niet wetende dat het zoveel in zou houden. Maar toch was de leercurve echt mega. Ik heb geen opleiding gekregen, maar heb het gaandeweg moeten leren. We hebben een cursus gehad van leverancier, ter plekke. Door die cursus, en het blijven doen, hebben we het ons eigen gemaakt.

Het leukste vind ik dat ik problemen oplos, terwijl je dicht bij de werkvloer staat. Het is de automatiseringsstap die je maakt. Neem de beademing. Als mensen langer aan de beademing liggen, wordt het moeilijker voor ze om ervan af te komen. Daar kun je een schema voor maken om mensen te laten ontwennen. Daar heb ik een formulier voor ontwikkeld, met Visual Basic erachter.

Het is erg leuk als het lukt om een formulier te maken daarmee die erg gebruikersvriendelijk is. Soms kan je een hele dag op zoek zijn naar een fout omdat je een punt of spatie vergeten bent, maar als het lukt is het leuk. Ook hebben we hier veel gebruikers die ouder dan 50 zijn, en die eerst weerstand boden tegen de overstap naar het nieuwe systeem. Het is leuk om te zien dat die mensen om zijn. Maar ja, ze moesten ook wel, want we gingen onverbiddelijk om van papier naar elektronisch.

Traagheid is het belangrijkste probleem waar we mee te maken hebben. De database wordt snel gevuld met mensen die uit het ziekenhuis ontslagen worden, en dat zorgt wel eens voor opstopping. Het is een erg stabiel systeem, maar we zijn nu toch een nieuwe aan het bouwen zodat het wat sneller gaat."

Systeembeheer

"Afgelopen zomer nomineerden collega's mij voor systeembeheerder van het jaar, op Techworld. Ik kreeg een vragenlijst toegestuurd, maar dat was niet helemaal mijn ding: daar stonden vragen bij waarvan ik dacht 'mijn god, geen idee!' Ik behoorde niet tot de doelgroep, maar heb het toch ingevuld. Niet geschoten is altijd mis. Maar door de ervaring met de systemen hier ga ik de opleiding verpleegkundige informatica doen, in Diemen. Ik krijg het vanaf september heel druk, twee jaar lang. Ik hoop in de toekomst meer met de computer te doen. Maar de combinatie vloer en de patiëntendata is nog steeds erg leuk." Bron: Techworld