Ga je in Win7 met de cursor over het Firefox-logo, dan krijg je een preview, net zoals je die voor IE8 krijgt. Ook krijg je previews als je in het nieuwe Microsoft besturingssysteem met ctrl+tab door de open tabs heen browst. Alleen is deze laatste feature default uitgeschakeld in de bèta van Firefox 3.6. Om het aan te zetten moet je het configuratiebestand editen door ‘about:config’ binnen te gaan in de adresbalk. Daarin kun je ‘browser.ctrlTab.previews’ opzoeken en erop dubbelklikken om het op ‘true’ te zetten.

Andere features die voor Windows 7 waren bedoeld hebben het niet gehaald en zijn uitgesteld naar de volgende versie. Zo zal Firefox 3.6 geen gebruik maken van de jump lists van Windows 7. Het was de bedoeling dat alle recentelijk bezochte sites tevoorschijn kwamen als je rechts klikte op het Firefox-symbool in de taakbalk.

Zichtbare veranderingen

De bèta is bijna twee maanden vertraagd. Buiten de integratie met Windows 7 zijn er niet heel veel zichtbare veranderingen ten opzichte van 3.5. Een daarvan is de nieuwe waarschuwing die de browser zal geven als er sites worden bezocht die om plugins vragen, zoals Flash Player of Quick Time, waarvan verouderde versies van zijn geïnstalleerd. Firefox waarschuwt ook al na een installatie als Flash verouderd is.

Verder zijn de 'personas' nieuw, waarmee je met een enkele klik het hele voorkomen van je browser aan kunt passen.

Onder de motorkap

Andere verbeteringen zitten vooral onder de motorkap. Zo is de JavaScript engine TraceMonkey weer versneld en er is ondersteuning voor nieuwe CSS, DOM en HTML 5 technologieën. Firefox 3.6 ondersteunt full-screen video in HTML 5 en het Web Open Font Format. Met deze Firefox worden maar heel weinig veranderingen doorgevoerd, maar dat zal anders zijn met Firefox 3.7, die in de eerste helft van 2010 wordt verwacht. In die versie gaat de hele user interface op de schop. De restyling moet dan worden afgemaakt in Firefox 4.0, die voor eind volgend jaar staat gepland.

Bron: Techworld