Lyric Semiconductor, een uit de Massachusetts Institute of Technology (MIT) voortgekomen start-up, heeft deze week het concept van een nog naamloze chip gepresenteerd die werkt met Bayesiaanse kansrekening. De transistoren van de nieuwe chip zijn dusdanig ingedeeld dat de NEN-poorten werken met kansrekening in plaats van binaire logische functies.

Kansrekening is een lastige opgave voor conventionele chips vanwege de aan/uit verdeling. Iets is volgens de chip nou eenmaal waar of niet waar, wat de betrouwbaarheid van een kansenanalyse ondermijnt. Oprichter en CEO Ben Vigoda van Lyric noemt de online boekwinkel van Amazon als voorbeeld. “De aanbevelingen die Amazon doet zijn gebaseerd op kansberekening”, zegt Vigoda. “Als je iets van ze koopt, zal de fraudecheck van de credit card ook afhankelijk zijn van de kansen. En de bevestigings-email moet langs jouw spamfilter. Ook dat is een kansberekening.” Systeembeheerders kunnen zelf bedenken hoe vaak een mail onterecht eruit wordt gehaald door de spamfilter, en hoe vaak een spam er alsnog doorkomt. De nieuwe chip zal dit soort systemen een stuk accurater moeten maken.

Het zal nog ongeveer drie jaar duren voor er een prototype van de chip zal verschijnen. Het concept van Lyric wordt al wel gebruikt in een eenvoudigere chip voor foutencorrectie. Een serieus geïnteresseerde klant heeft Lyric alvast: het Amerikaanse ministerie van defensie staat het bedrijf financieel bij om tot chips te komen met een militaire functie. Bron: Techworld