Met het SUSE Appliance Program zorgt Novell voor een eenvoudige manier om software te verspreiden: als een voorgeconfigureerd image met applicatie, middleware en besturingssysteem. Voor dit laatste is er keuze tussen openSUSE of SUSE Linux Enterprise. In juli vorig lanceerde Novell de online dienst SUSE Studio, een website waarop software appliances kunnen worden aangemaakt. Eerder al testten we SUSE Studio uitgebreid en spraken we met Novell over de bredere context van het SUSE Appliance Program.

Nu ook on-site

Gisteren lanceerde het bedrijf een aantal nieuwe tools die het applianceprogramma verder uitbreiden. Deze SUSE Appliance Toolkit bevat een on-site versie van SUSE Studio: SUSE Studio Onsite biedt dezelfde interface en configuratiemogelijkheden aan als de online versie, maar kan door bedrijven op een server in hun eigen datacenter gedraaid worden. Novell biedt nu ook ondersteuning voor KIWI, de commandline tool die onder de motorkap van SUSE Studio draait.

Beheertools

Een ander onderdeel van de toolkit is WebYaST, een webgebaseerde interface voor SUSE's systeemconfiguratietool YaST. Hiermee kan een ISV van een afstand de SUSE Linux-appliances van zijn klanten beheren. De toolkit bevat ook de SUSE Lifecycle Management Server, een tool waarmee ISV's softwarepatches en updates kunnen verspreiden over appliances van hun klanten, en dat op een geauthenticeerde manier met toegangscontrole.

Prijs

Bedrijven hebben de toolkit al voor 100.000 dollar, en daar bovenop betalen ze 25.000 dollar voor support. ISV's krijgen het allemaal gratis als ze deelnemen aan het SUSE Appliance Program met een OEM-contract, aangezien ze dan partners van Novell zijn. Ze werken dan mee om het SUSE-ecosysteem te ondersteunen door het aanbieden van hun software in de vorm van SUSE appliances.

Bron: Techworld