Volgens Wanova wordt met de centraal ingerichte managementmogelijkheden en ondersteuning voor smartphones tegemoet gekomen aan de wens van veel IT-afdelingen. Zij zouden niet tevreden zijn met de desktopervaring op mobieltjes wanneer software van VMware of Citrix gebruikt wordt. Ook de mogelijkheid van Wanova om offline te werken, zou als groot voordeel beschouwd kunnen worden.

Gericht op mobiel werken

Wanova belooft in de architectuur een ‘full desktop experience’, en bovendien de mogelijkheid om offline te werken. Met name bedrijven met veel mobiele gebruikers moeten hierdoor over de streep getrokken worden, hoopt mede-oprichter Issy ben-Shaul.

In plaats van alle desktopcomponenten van het systeem in een datacenter te verwerken (zodat een slanke client overblijft), kiest de DDV (Distributed Desktop Virtualization) van Wanova voor een centraal managementsysteem. Hiermee kunnen ook workloads bij de gebruiker ondergebracht worden. Volgens Ben-Shaul geeft dit gebruikers een échte desktopervaring en kan er offline gewerkt worden.

Hoofdkopie is altijd aan te passen

De server, de basis van het centrale management, draait CVD (Centralised Virtual Desktop). Hier wordt de hoofdkopie van het desktopbestand bewaard, die voor systeembeheerders volledig aan te passen is. Updaten van de image is één van die mogelijke aanpassingen. Met behulp van DDO (Distributed Desktop Optimization) wordt realtime de hoofdkopie gesynchroniseerd met de kopie van de eindgebruiker.

De architectuur staat het toe dat een nieuwe image over een WAN-netwerk in 7 minuten bij een client geladen wordt. Ook kan een compleet systeemherstel in 10 minuten plaatsvinden. Een imagebestand kan gemakkelijk duizenden keren naar verschillende eindpunten gestuurd worden, beweert Ben-Shaul.

Wanova claimt dat het pakket maximaal 1000 virtuele desktops op één enkele fysieke server kan laten draaien, in tegenstelling tot de 20 tot 40 desktops die andere pakketten (gebaseerd op VDI, Virtual Desktop Infrastructure) aankunnen.

Volgens analist Chris Wolf is de architectuur van Wanova veelbelovend. “Op papier klinkt het allemaal heel erg goed. Maar we moeten nog wel kijken hoe het presteert in het wild”, zo denkt hij. Wanova heeft de afgelopen weken de eerste tests met het pakket gedraaid en gaat ook komende tijd door met testen.

660+ miljoen virtualisaties in 2011

Onderzoeksbureau Gartner deed recent nog onderzoek naar de markt voor virtualisatie. Waren in 2009 wereldwijd nog 5 miljoen virtuele desktops in gebruik, in 2011 moet die markt groeien naar 660 miljoen desktops of zelfs meer.

Bron: Techworld