Microsoft bracht de eerste beta van Windows HPC Server 2008 R2 afgelopen november uit, en gisteren maakte het bekend dat er een nieuwe betaversie beschikbaar is voor download. In 2008 maakte Microsoft nog een flinke sprong, toen een Windows HPC cluster in Shanghai tot de tiende plek doordrong in de lijst met de 500 snelste supercomputers ter wereld. Sindsdien is die supercomputer echter teruggevallen naar de negentiende plaats.

Maar met deze release wil Microsoft vaker in de top 500 terechtkomen, aldus Vince Mendillo, een product manager van de high-performance computing group van Microsoft. Deze tweede beta is gemaakt op basis van de feedback van klanten en op het testdraaien op een cluster met 1000 nodes bij Microsoft Research. Als het goed is moet de officiële release ergens in de herfst uitkomen.

“Het doel is om parallel computing een stuk makkelijker te maken”, zegt Mendillo. “Vandaag de dag is dat gewoon te moeilijk.” Een nieuwe feature die daarvoor moet zorgen is de integratie van werkstations. Daardoor kunnen bedrijven de snelheid van hun clusters nog opvoeren. Een bedrijf met 500 pc’s kan die bijvoorbeeld toevoegen aan het cluster als de werknemers naar huis zijn. Daarvoor hebben de werkstations overigens wel Windows 7 nodig.

Ook zit in de nieuwe versie integratie met Excel, zodat ingewikkelde modellen binnen een paar minuten zijn uitgerekend, terwijl dat op een normale pc uren in beslag kan nemen. Volgens Microsoft zal de release van Visual Studio 2010 van volgende week ontwikkelaars helpen met het maken, debuggen en volgen van HPC applicaties met tools waar ze al vertrouwd mee zijn.

Verder zegt Microsoft dat ze klanten zullen helpen bij het bouwen van hybride clusters, met zowel Windows als Linux. Daarvoor werkt het samen met HPC managementbedrijven als Adaptive Computing, Clustercorp en Platform Computing.

Bron: Techworld