Of je nu Windows 10 braaf gebruikt en precies doet wat Microsoft van je verwacht of het maximale uit het systeem probeert te persen, vroeg of laat loop je tegen problemen aan. Wij hebben al meerdere malen geschreven over eventuele oplossingen en al eens 5 tools behandeld maar er is meer. Daarom pakken wij er vandaag nog eens 5 tools bij en ook deze keer kunnen dat ingebouwde tools zijn of gratis 3rd-party oplossingen.

Regedit

Dé tool om mee onder de motorkap van Windows te spieken. Regedit wordt vaak gezien als een gevaarlijke tool waar je vanaf moet blijven omdat je de boel makkelijk kan slopen als je op de verkeerde plek klikt. Deze tool wordt in de welbekende Linux vs Windows-discussies ook vaak aangehaald als "gebruikersonvriendelijke tegenhanger" van het geploeter in de terminal en configuratiebestanden in Linux.

Als je een beetje kennis van zaken hebt valt het allemaal best mee. Het is inderdaad heel goed mogelijk Windows zo hard onderuit te laten gaan dat het niet meer te herstellen valt, maar Regedit kan ook een echte reddende engel zijn of gebruikt worden Windows écht naar je hand te zetten.

Toch is Regedit wel een tool die je het beste kan gebruiken als laatste redmiddel. (Windows) applicaties kunnen meestal vanuit de applicatie zelf geconfigureerd worden.

Laten we eerst maar beginnen met het grootste nadeel van deze tool. Het is een zootje ongeregeld. De tool zelf werkt goed, maar de terminologie van het onderliggende register is een rommeltje. Microsoft heeft nooit echt aandacht besteed aan de consistentie van het register. Je zou het kunnen vergelijken met de kledingkast van een tiener: Je weet nooit wat je aantreft en het patroon dat je zou kunnen herkennen is puur toeval.

Het register werkt met zogenaamde "sleutels" op ongeveer dezelfde manier als de mappenstructuur op je harde schijf. Je kan in Regedit sleutels toevoegen, verwijderen en/of aanpassen. Maar het register heeft geen prullenbak. Als je een sleutel verwijdert is deze voor altijd verdwenen. Bijna alle wijzigingen die je maakt in het register doe je aan de hand van het wijzigen van (sleutel)waarden. Voordat je iets wijzigt of toevoegt raden wij je aan deze sleutel eerst te exporteren, zodat je altijd terug kan als je iets sloopt. Als dat gebeurt hoef je alleen maar te dubbelklikken op de geëxporteerde sleutel en alles is weer zoals het was.

GPEdit

De Windows Group Policy Editor bestaat al sinds Windows XP en was bedoeld om administrators te helpen met het managen van instellingen op groepen computers. Tegenwoordig wordt GPEdit ook gebruikt op computers die niet aan een (bedrijfs)netwerk hangen. Je zou de tool kunnen zien als een aardige interface die gebouwd is bovenop de karkassen van duizenden registerinstellingen.

Er is alleen een groot probleem met deze tool: GPEdit wordt niet meegeleverd met Windows 10 Home. Van alle klachten die wij hebben gehoord over troubleshoot tools voor Windows is het missen van GPEdit toch wel de meest gehoorde. Er zijn wel wat guides te vinden op internet om deze tool alsnog beschikbaar te maken, maar aangezien deze meestal meer slopen dan oplossen gaan wij daar verder niet op in. In die paar momenten dat deze truc wel werkt is het meestal de eerstvolgende Windows-update die de boel sloopt.

Waarom zou je met GPEdit in de weer gaan als je hetzelfde kan bereiken met Regedit? Gemak! Het is nou eenmaal een stuk makkelijker bepaalde opties aan te vinden dan te ploeteren in het register. Het geeft je meer controle. Deze tool kan bijvoorbeeld melden wanneer er een grote update (of patch) aankomt. Bovendien kan je sinds de Anniversary Update op twee verschillende manieren updates uitstellen (maximaal 180 zoals je kan zien in de screenshot).

Component Services

De kans is groot dat je op internet wel eens op een supportforum hebt gelezen dat gebruikers bepaalde Windows-services uit moeten schakelen. Wat ooit begon als een part-time hobby in Windows XP (Schakel een service uit om een paar milliseconden te besparen) evolueerde in een pijnlijke verzameling halve waarheden en kapotte machines.

Jammer genoeg, vooral nu Microsoft zo nu en dan halfbakken patches pusht naar Windows 10 Home machines, zal het af en toe toch nodig zijn een service te moeten stoppen als je problemen krijgt (of om te voorkomen dat Microsoft iets pusht dat je niet wil hebben) . Veel mensen denken dat je daarvoor Windows 10 Pro (en GPEdit) nodig hebt maar dat is gelukkig niet waar. De mogelijkheid om dit te kunnen doen zit standaard in Windows, je moet het alleen even weten te vinden.

Deze tool is te vinden in de administrative tools en dan klikken op services (lokaal). Als je bijvoorbeeld de Windows Update-service uit wil schakelen, dubbelklik dan op Windows Update en onder het kopje Windows Update Service kan je deze uitschakelen of op "handmatig" zetten.

Veel gebruikers hebben gemeld dat vele van de gemaakte wijzigingen weer ongedaan waren gemaakt na de Anniversary Update. Wees dus niet al te verbaasd als je na een update al je wijzigingen opnieuw moet uitvoeren.

File History

Apple-gebruikers kennen deze tool al sinds jaar en dag in de vorm van de Time-machine. Windows heeft tegenwoordig ook zo'n functie. File History maakt back-ups van verschillende versies van je bestanden en maakt het erg makkelijk deze weer terug te halen.

File History maakt standaard snapshots van alle bestanden in je bibliotheken (waaronder alle bestanden in Documenten, Foto's Muziek en Video, je Desktop, Contacten, Internet Explorer en Edge favorieten). De tool maakt alleen snapshots van lokale bestanden. Alle data op OneDrive wordt niet meegenomen.

Als je File History wil gebruiken zal je een externe harde schijf, een extra interne harde schijf of een netwerklocatie beschikbaar moeten stellen. Zodra je een nieuwe schijf aansluit krijg je de vraag deze te gebruiken voor File History. Als je dat wil hoef je alleen maar de instructies te volgen.

De tool kan ook handmatig worden geactiveerd door naar Start > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Backup/Reservekopie en kies "station toevoegen".

Als Windows geen geschikte drive kan vinden word je gevraagd zelf een andere locatie toe te voegen. Ook deze optie kan handmatig worden geactiveerd door op Meer opties te klikken en Netwerklocatie gebruiken te klikken.

Als je oudere versies van een bestand terug wil halen klik je met de rechtermuisknop op het betreffende bestand en kies je Eigenschappen. Vervolgens selecteer je Vorige versies en je krijgt alle versies te zien die Windows heeft opgeslagen.

Mocht je iets terug willen halen dat je hebt verwijderd, navigeer dan naar de map Bestandsgeschiedenis (of FileHistory) en dubbelklik op je gebruikersnaam > pc-naam > Data en de schijf die je hebt opgegeven om te laten back-uppen (meestal c:)

Disk Management

Als je ooit wel eens een nieuwe harde schijf hebt toegevoegd aan je computer, dan is de kans groot dat je al eens te maken hebt gehad met deze tool.

Open deze tool door op start te klikken en Disk Management/Schijfbeheer te selecteren. Je ziet dan een lijst van alle volumes (schijven of partities) bovenin staan en onderin een grafische weergave van de schijf.

Als je met de rechtermuisknop op een schijf klikt kan je schijfletters toewijzen, partitioneren, formatteren, verwijderen of volumes (partities) toevoegen.

Schijfbeheer is misschien niet zo geavanceerd als de vele andere 3rd-party partitietools die je online kan vinden, maar het is meer dan voldoende voor alle standaardtaken.