Wij schreven vorige week al over 8 Chromium-spinoffs en vandaag pakken wij er nog eens 6 bij. Het lijkt erop dat er steeds meer gebruikers zijn die een eigen versie van de open source webbrowser uitbrengen. Sommige van deze browsers worden gebouwd met een specifieke taak in het achterhoofd en het ziet er naar uit dat, net als met Linux, er voor elk wat wils te vinden is op browsergebied.

Coowon

Een webbrowser voor Gamers. Deze applicatie is geoptimaliseerd voor het spelen van webgames. Denk aan games als Ballistic of Famville. De browser heeft een sidebar met handige functies die ingezet kunnen worden om bijvoorbeeld muisklikken en bewegingen op te nemen. Ook zit er een ingebouwde screenshot-tool in de browser en een icoon waarmee je makkelijk kan switchen tussen toetsenbord en gamepad.

De browser heeft zelfs een heuse "boss key" aan boord waarmee je met een toetscombinatie (alt+F1) kan faken dat je hard aan het werk bent terwijl je stiekem aan het gamen bent.

De web installer liet het afweten in onze test maar de offline installer werkte zonder problemen.

Torch

Torch is een browser voor echte media junkies en richt zich voornamelijk op muziek en games. De browser heeft een ingebouwde op YouTube-gebaseerde streamingdienst genaamd Torch Music aan boord. Torch Games geeft je toegang tot een grote selectie webgames met een druk op de knop en de browser heeft ook nog eens handige drag-and-drop sharing features aan boord. Gebruikers kunnen webcontent naar links slepen waardoor er een sidebar tevoorschijn komt. De sidebar geeft je de mogelijkheid media makkelijk te delen via sociale netwerken. De rechtersidebar kan gebruikt worden om naar content te zoeken.

Ook piraten kunnen hun hart ophalen met deze browser. Deze kunnen met behulp van deze browser makkelijk video en audio rippen van verschillende sites (waaronder Youtube en Vimeo) Bovendien heeft de browser ook een ingebouwde torrent client voor... je weet wel.

Epic Privacy Browser

Als je van Chrome houdt maar géén informatie wil overhandigen aan Google en andere adverteerders ga dan voor de Epic Privacy Browser.

De browser wijkt niet veel af van z'n Chrome-gebaseerde voorlopers, maar Epic Privacy Browser heeft een hoop privacy-verbeterende functies onder de motorkap zoals een ingebouwde proxy en blokkades voor advertenties, 3rd party cookies en trackers. De Google account integratie is eruit gesloot.

Slimjet

Ook Slimjet is een op Chromium gebaseerde browser die hoog inzet op privacy en het blokkeren van advertenties, 3rd party cookies en trackers. Daarnaast heeft Slimjet onder andere een uitgebreid ecosysteem van Plug-ins en thema's, een volledig configureerbare toolbar, ingebouwde youtube video downloader, Facebook integratie en nog veel meer aan boord.

Daarnaast ondersteunt Slimjet als een van de weinige browsers nog steeds oudere besturingssystemen als Windows Xp, Vista en 32-bit-versies van verschillende Linux-distributies terwijl Chrome (en Chromium) deze versies niet meer ondersteunen.

Google Chrome Portable

Google Chrome kan normaal gesproken niet geïnstalleerd worden als portable app. Google Chrome Portable is een iets aangepaste versie die dat wel kan. Deze browser kan je installeren op een USB-stick en deze meenemen en op andere computers gebruiken zonder dat je de trukendoos hoeft open te trekken.

Aangezien er in deze browser maar weinig is aangepast krijg je voor de rest alle functionaliteit die Google's browser ook heeft. Niet zo heel spectaculair maar we wilden 'm toch even noemen.

Iridium

Ook de Open Source Business Alliance heeft zich gemengd in het browsergebeuren en heeft de Iridium webbrowser uitgebracht. Deze browser richt zich vooral op de privacy van gebruikers maar focust zich ook op snelheid en beveiliging. De browser is volledig open source en de ontwikkelaars beloven dat alle wijzigingen aan de browser kunnen worden ingezien.

Gebruikers krijgen de keuze om de source te downloaden en zelf te compileren maar er kunnen uiteraard ook gewoon binaries worden gedownload en geïnstalleerd. Windows gebruikers kunnen zelfs een .MSI-bestand downloaden en een unattended installatie uitvoeren.

Lees verder met 8 Chromium-browsers die het proberen waard zijn