Wij schreven eerder al over verschillende handige plug-ins en extensies die je kan gebruiken om het werken met Google Drive nog makkelijker te maken. Wij hebben er vandaag 8 geselecteerd om te bekijken.

AwesomeDrive

Deze extensie doet z'n naam eer aan. Als je gebruik maakt van Microsoft Office en je documenten opslaat op Google Drive, dan kan je met AwesomeDrive je documenten rechtstreeks vanuit Google Drive openen en bewerken in de Microsoft Office-applicaties (Excel, PowerPoint en Word). Als je klaar bent met het bewerken van de bestanden worden deze automatisch opgeslagen op Google Drive.

Je hoeft dus niet meer van te voren bestanden te downloaden en lokaal te openen om deze vervolgens weer te moeten uploaden naar Google Drive na het bewerken.

Checker Plus for Google Drive

Checker Plus wordt toegevoegd aan de Chrome toolbar na installatie en tovert een paneel tevoorschijn waarin je je Google Drive-bestanden kan beheren. Er zit zelfs een zoektool bij om bestanden op te zoeken. Dankzij deze tool hoef je niet steeds een nieuwe tab te openen als je de eigenschappen van een bestand wilt aanpassen.

Deze tool zorgt ervoor dat je niet steeds naar de Google Drive-pagina hoeft te surfen. Daarnaast stuurt deze tool je notificaties als er bestanden worden toegevoegd aan je drive of als bestaande bestanden worden gewijzigd. Deze notificaties komen als kaartjes naar boven schuiven vanachter de taakbalk en/of van het Checker plus-icoon in de Chrome Toolbar. De maker van deze plug-in is ook verantwoordelijk voor de geweldige Checker Plus voor Gmail.

Drive Anywhere

Drive Anywhere lijkt op Checker Plus, maar geeft je wat meer mogelijkheden om bestanden te manipuleren waaronder het verplaatsen van mappen, hernoemen van bestanden en meerdere bestanden tegelijk selecteren om eerder genoemde manipulaties op toe te passen.

Drive Anywhere heeft daarnaast ook de mogelijkheid bestanden te uploaden via de toolbar en te switchen van gebruiker. Deze extensie mist echter wel de notificatie-feature.

Google Docs Quick Create

Deze extensie laat je snel een nieuw Google Drive document, spreadsheet, presentatie of tekening maken vanuit de browsertab. Klik op het Google Docs Quick Create-icoon in de Chrome toolbar en er verschijnt een panel met verschillende snelkoppelingen. Als je op een icoon klikt wordt meteen de corresponderende Google Drive web app geopend in een nieuwe tab.

Notes for Google Drive

Een handige notitietool die je rechtstreeks kan gebruiken vanuit Chrome. Klik op het Notes for Google Drive-icoon in de toolbar van je browser en er verschijnt een simpele Notepad-applicatie. De eerste regel die je daar schijft wordt ook meteen de titel van de notitie (en de bestandsnaam). Je kan je teksten dikgedrukt, cursief en/of onderstreemt schrijven en kleuren en lettertypen kunnen worden aangepast. Voor de rest kan je tekst ook opstellen als een genummerde lijst.

Je kan verschillende notities maken en deze allemaal verwijderen vanuit het paneel. Deze notities worden automatisch opgeslagen op Google Drive.

OmniDrive en Quick Search for Google Drive

Deze twee tools komen qua functionaliteit sterk overeen. Beide geven je de mogelijkheid je Google Drive-bestanden te doorzoeken vanuit de adresbalk van de Chrome-browser. Typ het woord "drive" in de adresbalk en druk op de spatiebalk. Daarna voer je de bestandsnaam in die je zoekt en druk je op enter. Er wordt een webpagina geopend met alle gevonden resultaten, een stuk sneller dan het openen van Google Drive en daar vervolgens een doekopdracht geven.

Wij konden tijdens onze test niet echt grote verschillen vinden tussen OmniDrive en Quick Search for Google Drive. Beide tools hebben ongeveer evenveel functies en werken even snel. Een van de weinige verschuillen die wij vonden was dat Quick Search for Google Drive om toestemming vraagt terwijl OmniDrive dat niet doet, maar aangezien beide tools gebruik maken van de zoekfunctie van je eigen Google Drive-pagina, is dat niet zo raar.

Omnidrive

Quick Search for Google Drive

Save to Google Drive

Dit is toch wel een van de handigste Chrome extensies die wij hebben mogen testen en is gemaakt door het Google Drive Development team. Save to Google Drive geeft gebruikers de mogelijkheid die je online vindt rechtstreeks op te slaan op Google drive. Denk aan afbeeldingen, tekstdocumenten en media (HTML5-videobestanden bijvoorbeeld).

Klik met de rechtermuisknop op een bestand en klik op de optie "save to Google Drive" vanuit het context menu.

Ook deze tool voegt een icoontje toe aan de toolbar van Chrome. Als daarop wordt geklikt wordt de pagina waar je je op dat moment bevindt opgeslagen. Dat kan op vijf verschillende manieren waaronder PNG, HTML, MFT (een web archive formaat) of een document dat je kan aanpassen in Google Docs.