In ons vorige artikel hebben we een hoop Linux-distributies en besturingssystemen bekeken die je kon installeren op zowel de Raspberry Pi Zero, 1, 2 als 3. Maar er is nog meer, veel meer. Van full-blown Linux-distributies tot obscure OS'en. Wij lichten er hier nog eens acht voor je uit.

Commodore Pi

Voor de retrogamers onder ons. De Raspberry Pi wordt ook vaak genoeg gebruikt voor het spelen van (oude) games. Er zijn meer dan genoeg emulatoren en besturingssystemen die zijn geconfigureerd voor het draaien van emulatoren, RetroPie of PiPlay bijvoorbeeld.

Sommige distro-bouwers gaan een stapje verder en bouwen een systeem dat helemaal is geoptimaliseerd op het systeem dat geëmuleerd wordt. Commodore Pi is zo'n systeem. Het start net zo snel (zo niet sneller) dan een Commodore 64 (praktisch instant-on) en heeft output via HDMI en composiet, GPIO-ondersteuning voor verschillende externe apparaten en toegang tot het volledige geheugenbereik van de Raspberry Pi via bank switching.

Het systeem kan hier worden gedownload.


FreeBSD/ARM

Wil je een ander Unix-achtig systeem op je Raspberry Pi zetten? Kijk eens naar FreeBSD/ARM. Deze versie van FreeBSD is niet alleen geoptimaliseerd voor de Raspberry Pi maar ook voor kloons als de BeagleBone, Banana Pi, Cubieboard en Pandaboard. Alle versies kan je binnen halen vanaf deze ftp-site.


Ha-Pi

Een afkorting van "Hack with Raspberry Pi". Dit systeem is een command-line versie van Debian Squeeze die speciaal gemaakt is voor het uitvoeren van "pwn-plug"-aanvallen. Pwn-plug-aanvallen worden uitgevoerd met kleine plug-computers als de Sheevaplug (zie foto). Op deze computertjes draaien systemen als Ha-Pi en worden meestal gebruikt om "onopgemerkt" penetration tests uit te voeren op netwerken (van binnenuit). De meegeleverde hacktools kan open poorten scannen, inkomend en uitgaand verkeer sniffen, SSL-sessies kapen en draadloze Wifi-sleutels kraken. Download Ha-Pi hier


I2Pberry

Deze distributie wordt geleverd met i2p darknet software voorgeïnstalleerd en zorgt ervoor dat je direct verbinding maakt met het i2p-netwerk. Hierdoor kan je lekker anoniem surfen op het web, daarnaast sta je ook wat bandbreedte af om je mede-internetter een handje op weg te helpen, denk aan internetters die in landen wonen waar veel censuur wordt toegepast of zelfs sites en diensten volledige worden geblokkeerd.

Het systeem bevalt een voorgeconfigureerde SSH server en is gebaseerd op Debian Squeeze.

Haal I2Pberry hier.


Kano OS

Bouw je eigen computer! Ok, dat doe je praktisch al als je met een Raspberry Pi aan de slag gaat maar de Kano Kit richt zich op de jongere computerfreaks onder ons. Kinderen kunnen zelf een systeem bouwen en programmeren. Het lijkt wat dat betreft een beetje op LEGO.

Het is een speelse manier om kinderen kennis te laten maken met technologie. Je hoeft natuurlijk niet direct de hele kit aan te schaffen, alleen stoeien met het besturingssysteem kan ook. Kano OS (en Kanux) kan hier gedownload worden. Wil je spelen met de grafische schil van dit systeem kan je hier de Kano Desktop Manager halen.

MotionEyeOS

MotionEyeOS (vroeger motionPie) is een Linux-distributie die je Pi verandert in een video surveillance systeem en bewegingsdetectie ondersteunt. Hey systeem is gebaseerd op BuildRoot en gebruikt Motion als backend en motionEye als front end. Ook dit systeem kan met meer dan alleen de Pi overweg. Ook de Banana Pi, Odroid Ci en Cubietruck kunnen overweg met dit systeem.

Nard

Het feit dat wij al meerdere artikelen hebben gewijd aan alle verschillende besturingssystemen (voornamelijk Linux-distributies) die je kan krijgen voor je Raspberry Pi zal je wellicht na de zoveelste pagina hebben doen denken: "Weer een Raspberry Pi-distributie". Dat moeten de bouwers van dit systeem ook hebben gedacht toen ze hun creatie een naam gaven.

Nard staat voor Not Another Raspberry Distribution. De naam klopt, het is niet de zoveelste distributie. Het is een software development kit (SDK) die vanaf de grond is geschreven speciaal voor de Raspberry Pi-familie. In tegenstelling tot al die andere Linux-distributies is dit systeem ontworpen voor het ontwikkelen van MOTS (Modified Off-The-Shelf) embedded systemen die onafgebroken moeten draaien.

PiBox Media Server/Player

Bij een naam als PiBox Media Server/Player denk je al gauw aan het zoveelste mediacenter-systeem, maar nee, dit systeem is vooral bedoeld voor het streamen en webcam video en videobestanden over SMB. Dat betekent natuurlijk niet dat het niet kan. De Media Server kan als een node in een netwerk worden gebruikt of dienst doen als wireless accesspoint.

De Pibox Media player is gebouwd rond omxplayer. Het pakket dat is geoptimaliseerd op de videochip en dus gebruik kan maken van de hardware acceleratie.