Net als in de vorige reeks kunnen ook deze iPhone-apps voor veel functies binnen het bedrijf handig zijn. Ze kunnen onderdelen van het bedrijfsnetwerk in de gaten houden of aanpassen, de controle van desktopcomputers overnemen of kijken hoe het staat met de statistieken van de webserver. Door het kleine scherm van de iPhone kan het toestel niet alles wat een core i7 met meerdere schermen kan, maar het maakt het werken wel gemakkelijker.

De meeste van de hieronder genoemde applicaties vereisen minimaal softwareversie 3.0 om fatsoenlijk te werken. Bij applicaties die hetzelfde doen, hebben we zoveel mogelijk gekozen voor de gratis versies. Waar we eerder RDP en file sharing bespraken, hebben we hier vier apps voor netwerkbeheer, en twee voor securitydoeleinden.

1. Network Utility - Connectivity Checker

Wil je weten wat de webserver doet, of de gegevens van een domeinnaam opvragen? Dan moet je deze software eens bekijken. De tool komt met een ping, port scan, whois queries en een visuele traceroute. Er zijn meer netwerkutilities voor de iPhone, maar die bieden niet de veelzijdigheid van dit programma. Bovendien zijn ze vaak duurder en werkt de userinterface niet zo intuïtief.

Ontwikkelaar: Codepacity

Prijs: gratis

2. Cymphonix

Ben je benieuwd hoe het staat met je geïnstalleerde Cymphonix gateway? Via deze clientapp kun je een kijkje nemen in het pakketbeheer, ontdekken wie geweigerd wordt en zien op welke content wordt gefilterd.

Via een testnetwerk van de fabrikant kun je de applicatie uitproberen. Natuurlijk kun je ook je eigen url invoeren. Het enige probleem van het programma is dat het net zo lastig is om in te navigeren als de bibliotheek van iTunes. Toch is het een goed voorbeeld hoe een iPhone kan helpen bij het troubleshooten van netwerkproblemen.

Ontwikkelaar: Cymphonix

Prijs: gratis

3. IPEToolbox

Wil je snel subnetmaskers berekenen? Met de IPEToolbox (IP Network Engineers Toolbox) is het mogelijk. Het geeft de optimale grootte van het subnet weer wanneer je het aantal nodes in gebruik ingeeft. Je kan met deze tool ook nagaan hoe je de regels voor de firewall zo beknopt mogelijk kan invoeren. Tot slot is ook een VoIP bandbreedte calculator ingebouwd, waarmee het aantal Erlangs bepaald kan worden.

Ontwikkelaar: Kid Mun Yap

Prijs: 0,79 euro

4. 9BitLabs Simple Network Area Prober (SNAP) v1.02

Met deze tool kun je de complete LAN scannen via je wifi-verbinding. Het zet alle hosts die op je subnet zitten op een rijtje. Je kunt er ook dieper induiken en de IP- en MAC-adressen van elke host achterhalen, net als van welke leverancier je netwerkadapter is en of de host netwerk-pings ontvangt. Met een snelle poort-scan kun je erachter komen welke poorten open staan en communicatie accepteren. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat mijn Roku-videostreamer een open poort had staan op 8080.

Ontwikkelaar: 9Bit Labs LLC

Prijs: 1,60 euro

5. RSA SecurID Software Token for iPhone Devices v1.1.1

Ben jij het ook zo zat dat je constant van die uit de kluiten gewassen fobs met autenticatie-tokens bij je moet hebben? Dan is deze app iets voor jou. SecurID is een vervanger van de fob zelf, en draagt het tweede software-onderdeel in het autenticatieproces in zich, waarmee je jezelf kenbaar kunt maken tegenover die kritieke applicaties binnen je bedrijf.

Je moet de softwaretokens naar je iPhone-account sturen, en je moet het token met een code in de app activeren. Je krijgt een uitgebreide handleiding mee, dus dat is mooi meegenomen. Je kunt de app niet gebruiken om de autenticatie van bijvoorbeeld eBay te doorlopen, want je kunt alleen je eigen RSA-tokens uploaden. Maar het is dus wel geschikt voor VPN- en webapplicaties.

Ontwikkelaar: RSA Security

Prijs: Gratis

6. Cisco Security Intelligence to Go v1.1

Cisco Security Intelligence To Go (SIO To Go) is een handige applicatie waarmee je op de hoogte wordt gehouden voor het meest recente security-nieuws. Het is een aggregator voor zestien nieuwsfeeds op het gebied van security, wat in het begin trouwens een beetje onoverzichtelijk kan zijn. Als je een artikel wilt lezen, dan wordt het geopend in de Safari-browser.

Cisco heeft overigens een beter ontwerp in de vingers dan dat van het vergelijkbare iAdviseMe. Dat komt vooral door de online reputatiescores die direct van de SenderBase-dienst komen.

Je kunt ook snel zien of je te maken hebt met een spammer of een phisher door gewoon de url op te geven. SIO To Go geeft je direct alle informatie die je nodig hebt, zoals eigenaarsinformatie van de domeinnaam, verdachte e-mails die van het domein afkomstig zijn en verdacht webverkeer.

Ontwikkelaar: Cisco Prijs: Gratis Bron: Techworld