In een keynote heeft Quim Gil van Nokia, maar ook bestuurslid van de GNOME Foundation, aangekondigd dat Nokia Qt zal gaan gebruiken als het belangrijkste framework in Harmattan, de toekomstige release van het Linux-platform voor internettablets van Nokia. GTK+ blijft ondersteund door de gemeenschap, iets wat op dit moment nog geldt voor Qt.

De stap komt niet helemaal als een verrassing, aangezien Nokia Trolltech begin vorig jaar heeft overgenomen, de ontwikkelaar van Qt. Het interessante van de aankondiging is dat Maemo vanaf versie Harmattan nog steeds veel Gnome in zich zal hebben. Volgens een blogpost op vutz.net zal het nog steeds min of meer Gnome zijn, maar dan op basis van Qt in plaats van GTK+, wat vreemd is omdat GTK+ en Gnome door veel mensen als inwisselbaar worden beschouwd.

Gil zei dat dit een goede kans is voor een betere samenwerking tussen de twee desktopwerelden, waarbij hij suggereerde dat Nokia wat dat betreft een actievere rol zal gaan spelen.

Eerder dit jaar heeft Nokia Qt uitgebracht onder de LGPL, wat het framework aantrekkelijker maakt voor commercieel gebruik. Bron: Techworld