Tijdens de Winhec in Seattle, een grote Microsoft-conferentie die afgelopen donderdag eindigde, hebben diverse notebookfabrikanten bekendgemaakt hybride harde schijven (hhd, hybrid hard disc) als eerst in notebooks te verwerken.

Alle versies van Windows Vista zullen deze nieuwe harde schijven ondersteunen. Hhd is een combinatie van flash-geheugen met een conventionele harde schijf.

Om energie en tijd te besparen tijdens het opstarten, is de schijf zo ontworpen dat tijdens het booten het flash-geheugen wordt aangesproken.

De hybride harde schijf zorgt er ook voor dat het besturingssysteem kan worden aangesproken als de notebook uit staat en de ‘ouderwetse’ schijf dus niet kan worden aangesproken.

Display

Bekende notebookfabrikanten als Asus, Acer, HP en Dell hebben aangegeven hhd in combinatie met enkele nieuwe Microsoft-technologieën te zullen gebruiken om notebooks nieuwe mogelijkheden te geven.

Asus heeft bijvoorbeeld al enkele prototypes getoond waarin deze nieuwe mogelijkheid wordt gebruikt om gegevens uit Oulook in een display op de bovenzijde van de notebook te tonen terwijl deze uit staat (zie bijlagen) - een technologie die ook wel Sideshow wordt genoemd.

Ook zullen er volgens Microsoft notebooks op de markt komen waarbij het deksel een aansluiting bevat waarin een pda kan worden vastgeklikt. Zodoende zou de pda automatisch kunnen synchroniseren, ongeacht of de laptop aanstaat.

De fabrikanten maken hierbij behalve van de hybride harde schijven ook gebruik van een nieuwe Vista-functie genaamd Readydrive.

Readydrive gebruikt de nvram-cache (non-volitile ram) op een hybride harde schijf om gegevens op te slaan als de pc bijvoorbeeld opstart of afsluit. Alvorens af te sluiten zorgt Windows dat belangrijke data wordt opgeslagen in die nvram-cache zodat deze aangeroepen kan worden terwijl de pc of notebook uitstaat. Bron: Techworld