Daarmee komt er een einde aan een slepende rechtszaak tussen de twee bedrijven, die sinds 2003 speelt. Deze zaak is door SCO aangespannen, omdat Novell beweert dat juist zij het auteursrecht op Unix bezit, en niet SCO. De bewering komt als gevolg van een rechtszaak om IBM voor miljarden aan te klagen.

Toch van Novell

Het begin van de zaak ligt in 1995 toen SCO een transactie sloot met Novell. SCO dacht het auteursrecht van SVRX (Unix) te kopen, maar volgens Novell hebben ze alleen een recht op wederverkoop bemachtigd. Met de rechtszaak hoopte SCO te bewijzen dat ze echt de eigenaar van Unix SVRX is.

Maar net als in het Nederlandse rechtssysteem gaat het Amerikaanse ook uit van het beginsel dat wie beweert ook moet bewijzen. Na jarenlang procederen volgt een juryzaak. Gisteren is er beraadslaagd en volgde het oordeel dat SCO hun beweringen onvoldoende hard kan maken. Zij bezitten dus niet het recht op Unix.

Doodsteek

In theorie is het mogelijk om in hoger beroep de zaak opnieuw te bepleiten, maar deze procedure is opnieuw langdurig. Voor het proces is veel geld nodig en dat is nou net het structurele probleem bij SCO. De onderneming ging in 2007 in surseance van betaling.

Dat het bedrijf nog overeind blijft, heeft vooral te maken met durfinvesteerders. Zij hopen op een hoge schadevergoeding. Na het nieuws verdampte die hoop en na de uitspraak namen ze gisteren massaal de benen. In het aandeel werd veertien maal zoveel gehandeld als de dag ervoor. De koers is in een dag van $0,50 naar $0,10 gedaald. Omgerekend kostte een aandeel SCO ruim tien jaar geleden nog meer dan 30 dollar.

Het slechte nieuws blaast namelijk voor een groot gedeelte de lopende zaak tegen IBM op. SCO kan niet langer beweren dat 'hun' auteursrechtelijk beschermde werk in de kernel van Linux terecht is gekomen. Diefstal riep SCO ooit. Uit een analyse bleek dat de onderneming zelf beter wist. Wat volgens experts nu nog resteert is niet meer dan contractuele meningsverschillen.

Microsoft

In aanloop naar een uitspraak tegen IBM nam SCO vast een voorschot op een schadevergoeding. Het bedrijf begon gebruikers van Linux aan te klagen. Her en der werden licenties verkocht. Microsoft betaalde in 2003 al aan SCO voor een Unix-licentie.

Kritiek vanuit de Linux-gemeenschap is door het bedrijf met juridische dreigementen de kop ingedrukt. Zo probeert de softwareleverancier Linus Torvalds de mond te snoeren.

Heilloze missie

Maar alle acties hebben niet geholpen. Tegenslag na tegenslag en perikelen rond het leveren van bewijs bracht het bedrijf diep in de problemen.

In een juridisch tegenoffensief van IBM eist Big Blue big money voor vermeende patentschendingen. Een zaak die nog altijd loopt. Ook Novell heeft inmiddels geld geëist. Met de uitspraak van de jury van gisteren rekenen experts er nu op dat de strijd nagenoeg voorbij zal zijn. Van de kale kip SCO valt weinig meer te plukken.

Bron: Techworld