Zoals de 72 ton zware ENIAC. Als we daar aan denken dan horen het gezoem al en ruiken we de verschroeide electronica. Maar binnenkort komt er een nieuwe computer, die is nog veel leuker dan alle oude computers bij elkaar. Die nieuwe computer is ontworpen in 1873 loopt op stoom.

Babbage

Charles Babbage was een wiskundige, werktuigbouwkundige en uitvinder. Op zijn naam staat de analytical engine, één van de eerste ontwerpen van een computer. De analytical engine was een volledig mechanische computer die werd geprogrammeerd met behup van ponskaarten. De technieken die de programmeur tot zijn beschikking had zijn te vergelijken met de moderne programmeertalen, zoals branching, sequence control en loops. Babbage heeft zijn computer helaas nooit helemaal kunnen voltooien.

Cumming

John Graham Cumming, auteur van de Geek Atlas, heeft het idee geopperd om de Babbages analytical engine anno éénentwintigste eeuw alsnog te gaan bouwen. Dit als eerbetoon aan Babbage en als historisch onderzoeksproject. Babbage had immers meer dan honderd jaar voor de komst van de moderne computer al bedacht hoe die zou moeten gaan werken. Alleen zijn ideeen zijn nog nooit in te praktijk getoetst.

Simulatie

De analytical engine zal eerst in een 3D computeromgeving ontworpen worden. Op deze wijze is het mogelijk om de bugs uit de computer te halen voordat aan de werkelijke bouw begonnen wordt. De uiteindelijke analytical engine wordt een heleboel radertjes, assen en palletjes in een apparaat met de omvang van een kleine vrachtwagen. Een stoommachine zal functioneren als power supply.

Wanneer je de analytical engine in het werkend en in het echt kan bewonderen is nog niet bekend.

Bron: Techworld