Het gaat om accu's voor de Ibook en Powerbook. Om precies te zijn om de A1061-accu in de 12 inch G4-Ibook, de A1079-accu in de 12 inch Powerbook G4 en zowel de A1078 als A1148-accu die gebruikt worden in de 15-inch Powerbook G4.

De Amerikaanse commissie voor consumentenveiligheid heeft donderdag verklaard dat de accu's door oververhitting brandgevaar kunnen veroorzaken. Apple zou negen meldingen van oververhitting hebben ontvangen. In twee gevallen liepen mensen lichte brandwonden op door contact met de hete laptops.

Het terugroepen van de accu's door Apple gebeurt ruim een week nadat computerfabrikant Dell bekendmaakte dat het 4,1 miljoen accu's van Sony terugroept, vanwege dezelfde risico's.

Persbureau Associated Press meldt dat het Japanse ministerie van Handel vlak voor de bekendmaking door Apple opdracht heeft gegeven aan Sony en Dell om de accuproblemen te onderzoeken.

Het Japanse ministerie verklaarde dat Sony en Dell voor eind augustus verslag moeten doen van de resultaten van het onderzoek en moeten aangeven hoe ze toekomstige problemen denken te voorkomen. Voldoen de bedrijven niet aan de eis, dan wacht ze een boete.

Serienummers

Apple roept gebruikers van de genoemde laptoptypes op om het serienummer van hun accu te controleren op een website van het bedrijf. De website bleek donderdagavond enige tijd niet bereikbaar, al dan niet door overbelasting. Op dezelfde pagina kunnen gedupeerden een vervangende accu aanvragen.

"We hebben ontdekt dat sommige Sony-accu's in eerdere modellen van Powerbooks en op Powerpc-gebaseerde Ibooks niet aan Apples veiligheids- en prestatienormen voldoen", zo liet Apple-woordvoerster Teresa Weaver weten. De teruggeroepen modellen bevatten allemaal PowerPC-processoren van IBM. Recentere modellen met Intel-chips vertonen geen problemen.

De brandgevaarlijke accu's zijn gemaakt in Sony-fabrieken in Japan, Taiwan en China. Ze werden tussen oktober 2003 en augustus 2006 door Apple verkocht. De meerderheid van de accu's, 1,1 miljoen stuks, werd verkocht in de VS, de overige 700.000 in andere landen.

Apple roept gebruikers op om de bewuste accu's onmiddellijk te verwijderen. Welk type accu Apple als vervanging gaat sturen, is volgens woordvoerster Weaver nog niet bekend. De zegsvrouw verwacht dat het terugroepen van de accu geen grote financiële gevolgen zal hebben. "We gaan er niet vanuit dat deze terugroepactie significante financiële gevolgen zal hebben voor Apple. Onze eerste prioriteit is het terughalen en kosteloos vervangen van de betreffende accu's", aldus Weaver.

De oververhitting van de door Dell gebruikte accu's wordt veroorzaakt doordat kleine metalen deeltjes tijdens het productieproces het omhulsel van de accu beschadigd hebben. Daardoor kan kortsluiting ontstaan wanneer de accu in contact komt met de positieve of negatieve pool. Apple heeft nog niet bekendgemaakt waardoor de teruggeroepen accu's oververhit kunnen raken, maar het betreft hetzelfde type batterijen als in de Dell-laptops.

Inmiddels heeft Sony laten weten dat het schat dat het terugroepen van de batterijen het bedrijf tussen de 172 en 258 miljoen dollar zal gaan kosten. De schatting bestaat uit de kosten voor vervangende accu's en bijkomende kosten. Bron: Techworld