De besturingssystemen voor de mobiele telefoons geven zelf nauwelijks aanleiding tot problemen. "Alle malware die we tot nu toe hebben gezien, vertrouwt erop dat gebruiker het zelf installeert, vaak ondanks drie of vier veiligheidswaarschuwingen", aldus Patrik Runald, beveiligingsexpert van F-Secure tegenover Cnet.

Hoewel ook onduidelijke instructies in de user interface een rol kunnen spelen, zijn de meeste problemen het gevolg van mensen die de waarschuwingen negeren.

Eigenaars van een mobiele telefoon krijgen soms een programmaatje aangeboden via Bluetooth. Ze krijgen dan de vraag of ze de software willen installeren. Als ze op 'nee' klikken, krijgen ze dezelfde vraag opnieuw voorgeschoteld, stelt Runald. Uiteindelijk kiezen ze er dan uit frustratie voor om het programma toch te installeren.

Het devies bij dergelijke opdringerige verzoeken is volgens Runald: weglopen. Dan verdwijnt de vraag vanzelf. "Bluetooth heeft maar een beperkt bereik. Dus het beste is om weg te lopen en vervolgens je Bluetooth-instellingen aan te passen zodat je onzichtbaar bent of er helemaal geen gebruik meer van maakt." Bron: Techworld