Eerder werden al de editors Notepad++ en UltraEdit bekeken. Twee editors die beide zeer populair zijn en ook nog eens erg veel op elkaar lijken. Ze lijken daarmee de manier te dicteren waarop een teksteditor behoort te werken. Ook Geany is, net als Notepad++, een Open Source editor die gratis te gebruiken is, zowel privé als zakelijk. Een ander voordeel van de editor is dat er behalve versies voor Windows ook releases zijn voor Linux, FreeBSD, MacOS X, Solaris, OpenBSD, NetBSD en AIX.

Open source

Geany baseert zich op de GIMP Toolkit en de open source tekst editor Scintilla. De eerste is het systeem dat de makers van Geany helpt het programma grafisch vorm te geven. Scintilla is een code-editor die standaard zaken biedt als syntax-highlighting, waarbij gelijksoortige delen van de scripttaal waarin wordt geschreven met kleuren gemarkeerd worden, wat vooral het begrijpen van de code versnelt. Daarnaast biedt Scintilla syntax-folding, waarbij delen van de tekst verborgen kunnen worden om het overzicht te bewaren tijdens het bewerken van delen van een tekst. En is er autocompletion, waarbij de editor meeleest wat er getypt wordt en zodra het een kenmerkend stuk code herkent, aanbiedt het zelf af te typen. Dit maakt snel werken mogelijk en verkleint het aantal fouten.

Dankzij al deze functies in Scintilla beschikt Geany over een stevige basis die voor veel programmeurs en sysadmins voldoende is om het programma te omarmen. Het aantal ondersteunde script- en programmeertalen is weliswaar kleiner dan bij een UltraEdit en ook Notepad++, maar omvat wel alle voor dit moment belangrijke talen zoals C, C#, C++, Java, PHP, Python, Perl en Pascal. Slechts wie zeer exotische talen wil spreken staat bij Geany met lege handen.

Opgeruimd

De eerste grote plus van Geany wordt direct na duidelijk: het uiterlijk. Waar vorige editors alle functies in de interface wilden laten zien, om aan te tonen dat ze de beste en meest complete zijn, biedt Geany een rustige interface met grote knoppen en menu’s. Geany komt daarmee minder intimiderend over en schrikt de gebruiker niet af. Geany start daarbij in het Nederlands. De interface omzetten naar Engels is nog niet zo eenvoudig. Hiervoor moet een bat-bestand in de bin-folder worden geplaatst, via welke Geany voortaan moet worden opgestart. Elegant is anders, maar het aantal beschikbare talen is wel royaal. Overigens is de Nederlandse vertaalde versie werkelijk erg netjes gedaan.

De opbouw van de interface lijkt vooral heel sterk op die van UltraEdit. Onduidelijk is wie wie heeft geïnspireerd, maar van toeval kan haast geen sprake zijn. Zo heeft ook Geany rechts het documentvenster, geordend met tabs als er meerdere documenten geopend zijn, en is links staan een tweetal deelvensters voor Symbolen en Documenten. Dat laatste venster is geen Verkenner-venster, zoals bij UltraEdit, maar een lijst van alle geopende documenten. De versie van UltraEdit is bruikbaarder. Onder het geopende venster is, wederom net als bij UltraEdit, over de hele breedte van het programma een extra venster geopend waar statusberichten van Geany staan, compilerinformatie, berichten en notities.

Tekort

Zoeken en vervangen werkt prima in Geany, reguliere expressies, evenals het selecteren van delen of een blok. Het is echter niet mogelijk om twee documenten vergelijken of twee versies van een document. Juist dit is een functie die door gebruikers hoog wordt gewaardeerd. De functie staat wel op de wishlist, maar wanneer en of deze wordt toegevoegd, is onbekend. Ook op die wishlist staat een macrofunctie, en het 2GB logbestand wist Geany niet te openen, overigens net als Notepad++. Tot nu toe is alleen UltraEdit dat gelukt.

Geany is een leuke editor, toegankelijk door de heldere interface, de goede vertaling (voor wie het programma in het Nederlands wil gebruiken) en toch ook wel door de beperktere functionaliteit.