Gegeven dat Microsoft er veel aan gelegen is om populair te blijven, ook bij systeembeheerders, is het raar dat zoiets wezenlijks als Notepad al vele versies van Windows onveranderd blijft. Het is misschien de kracht van die .exe, maar tegelijk ook een tekortkoming. Je weet wat je krijgt, maar je krijgt ook erg weinig. Daarom heeft iedere beheerder wel een favoriete editor die wordt gebruikt als Notepad-vervanger. Er is keuze genoeg, gratis en betaald, toch nog redelijk eenvoudig of juist zeer uitgebreid.

Notepad++

Niet alleen de naam van dit programma is perfect gekozen. Notepad++ is namelijk precies wat de naam zegt, een Notepad-vervanger met een hele boel dikke plussen. Notepad++ is daarbij een open source product en gratis te gebruiken. Voor veel beheerders is het daarmee de voor de hand liggende keuze, wat ook verklaart dat het al tijden in de lijst met topdownloads van Sourceforge staat met inmiddels bijna 30 miljoen downloads.

Notepad++ is gebaseerd op de eveneens open source tekst editor Scintilla. De meest bekende plus van Notepad++ is het werken met tabs, waardoor meerdere documenten gelijktijdig geopend kunnen zijn. Maar dat is slechts een basisfunctie die bovendien na te bootsen is door de originele Notepad meerdere keren op te starten. Belangrijker zijn functies zoals autocomplete van tekst, waarbij Notepad++ voorspelt hoe een woord zal aflopen waardoor het sneller getypt kan worden, syntax-highlighting waarbij de editor de scripttaal waarin gewerkt wordt begrijpt en met kleuren gelijksoortige delen markeert, syntax-folding, waarbij delen van een tekst verborgen kunnen worden om het overzicht te bewaren tijdens het bewerken van delen van een tekst. En zo zijn er nog legio functies te noemen waarin Notepad++ het nietige notepad.exe in zijn schaduw stelt.

Bewerken

Speciaal voor beheerders is vooral handig aan Notepad++ dat het een ingebouwde macro-recorder heeft, waarmee taken kunnen worden geautomatiseerd en een FTP-functie. De laatste is niet standaard, maar kan middels een plugin worden toegevoegd. Het open karakter van Notepad++ maakt toch dat er een redelijk aanbod van enkele tientallen plugins beschikbaar is. Enkele worden standaard meegeleverd zoals TextFX, de NppFTP-functie en een plugin om bestanden te vergelijken, andere kunnen worden gedownload en toegevoegd.

Als het gaat om het bewerken van tekstbestanden laat Notepad++ weinig te wensen over. Het aantal ondersteunde scripttalen is enorm met onder meer batch, Javascript, PowerShell en Python. Om snel te kunnen werken is vooral handig veel van de toetscombinaties te leren kennen waarmee Notepad++ bediend kan worden. Dat maakt de mogelijkheden om documenten te verwerken of een configuratiebestand aan te passen enorm. Met bijvoorbeeld Alt + Shift + Pijltjestoets of Alt + linkermuisknop kan binnen een tekst een kolom geselecteerd worden. Deze selectie kan vervolgens als blok worden bewerkt, maar ook kan daarbinnen weer tekst worden toegevoegd, bijvoorbeeld een teken of reeks tekens op een vaste positie. Notepad++ beschikt over een goede compare-functie waarmee documenten onderling of verschillende versies van hetzelfde document vergeleken kunnen worden. Zoeken en vervangen gaat via Ctrl+F en Ctrl+H, waarbij het woord waar de cursor staat automatisch als zoekcriterium wordt genomen.

Veel informatie over Notepad++ is online te vinden in de NPwiki++, waarvan vooral de inhoudsopgave een prima startpunt om heel veel over Notepad++ te weten te komen. Handig aan Notepad++ is ook dat het vanaf usb-geheugenstick gebruikt kan worden zonder verdere installatie. Op Sourceforge en ook de website van portableapps is een mobiele-versie te downloaden maar deze is ook eenvoudig zelf te maken. Informatie natuurlijk ook in de wiki.

Vereisten

Notepad++ is geschikt voor alle desktop- en serverversies van Windows. Het programma is niet beschikbaar in een Mac OS X of Linux-versie. De download is iets meer dan 4MB groot. Het bestand is door VirusTotal op malware gecontroleerd en akkoord bevonden. Lees hier het testrapport.