Wilde ik eigenlijk deze week aan de slag met een editor voor Mac OS X, reikt een lezer van deze serie over teksteditors nog een leuke aan op het Windows-platform: PSPad. Geen Open Source, maar wel freeware. En dat hadden we in de serie met Notepad++, UltraEdit, Geany, Vim en Emacs nog niet gehad.

Alleen voor Windows

PSPad is een teksteditor voor Windows. Om een Mac of Linux-versie wordt regelmatig gevraagd, maar behalve met emulatie of virtualisatie is het op die platformen niet te gebruiken. Zelf compileren is niet mogelijk, omdat het programma ‘closed source’ is en het leunt, zo laat het zich aanzien, sterk op de inzet van de Tsjechische ontwikkelaar Jan Fiala. Dit lijkt ook zijn neerslag te hebben in de snelheid waarmee nieuwe versies worden geïntroduceerd. De laatste stabiele versie (4.5.4) dateert van juli 2009, van afgelopen december is er nog een bèta (4.5.5). Het programma werkt echter probleemloos onder Windows 7 en op het support-forum worden levendige discussies gevoerd.

PSPad komt met een installatiebestand, maar veel meer dan uitpakken is niet nodig. PSPad.exe laat zich direct opstarten en biedt dan alle functionaliteit. Dit maakt het programma bij uitstek geschikt voor mobiel gebruik vanaf een usb-stick of een ander portable medium. De GUI is een klassieke Windows-interface met veel menu’s en lange werkbalken met, zeker op een modern beeldscherm in hoge resolutie, kleine pictogrammen en bijbehorende knoppen.

Standaard is PSPad er in een aantal talen, waaronder Tsjechisch en Engels. Omschakelen naar een Nederlandse interface is mogelijk dankzij een van de zeer vele language-files, die enthousiaste gebruikers voor het programma hebben aangeleverd en die met de installer meekomen. Behalve het tekst/codevenster is er een geïntegreerde Verkenner en een FTP-cliënt, met de laatste kunnen bestanden op een remote server worden geopend en bewerkt en weer weggeschreven.

programmeertalen

De functionaliteit is sterk gericht op programmeerwerk. PSPad ondersteunt een 27-tal talen, ondermeer PHP, Perl, HTML, VBscript, Python, C++, en Java. Voor batchbewerking ondersteunt het ondermeer DOS. Het is niet het grootste aantal talen, maar voor heel veel programmeurs en sysadmins met scriptwensen zal het volstaan. Gebruik van CSS en XHTML wordt bovendien bereikt door integratie met de gratis lite-versie van de bekende Topstyle editor.

Er is in PSPS sytax-highlighting waarbij gelijksoortige delen van de programmeertaal met kleuren worden gemarkeerd, maar helemaal foutloos is de highlighting niet. Het typen van code wordt vergemakkelijkt door Autocompletion (Ctrl+J) dat de mogelijke restcode in een popupvenster toont. Daaruit kan dan worden geselecteerd, maar er is ook Ctrl+toetsenbalk die bijbehorende opties laat zien. Syntax-folding waarbij delen van de code ‘dichtgeklapt’ kunnen worden, ontbreekt.

PSPad beschikt over een eigen compiler en kan ook externe compilers integreren. Zoeken en vervangen is mogelijk op tekst en ook reguliere expressies worden ondersteund. Al met al een aanzienlijke lijst met daarop bijna alle populaire functies die in een teksteditor worden gezocht en gewaardeerd zodra gevonden.

Documenten

Werken met meerdere documenten is gemakkelijk in PSPad, dankzij de tabbed-interface. Bij elkaar horende documenten kunnen daarbij als Project bewaard en daarna weer in één keer geopend worden. Wie tekst schrijft kan deze met de spellingscontrole controleren op fouten. Talen kunnen worden gedownload maar een Nederlandse spellingscontrole ontbreekt.

Bestanden vergelijken beperkt zich tot twee documenten. Voor het automatiseren van taken is er een macro-recorder. Er is een code-explorer, waarmee snel door een script of tekst gelopen kan worden van commando naar commando. Er is een hex-editor, de mogelijkheid hoofd- en kleine letters te wisselen, HTML te comprimeren, tekst te converteren bijvoorbeeld naar HTML, TeX of morse, blokselectie, en als bewijs dat het programma een lang verleden heeft, de mogelijkheid met één klik alle systeembestanden te openen: win.ini, system.ini, config.nt en autoexec.nt. De laatste om te noemen is de eyedropper waarmee met de cursor een kleur op het scherm gekozen kan worden, de kleurcode dan direct in het document wordt geplaatst.

Vereisten

PSPad is geschikt voor alle desktop- en serverversies van Windows. Installatie is niet nodig, uitpakken en de exe starten volstaat. Het programma is niet beschikbaar in een Mac OS X of Linux-versie. De download is iets meer dan 4 MB groot. Het bestand is door VirusTotal op malware gecontroleerd en akkoord bevonden. Lees hier het testrapport.