Hoewel Mailman vrij soepel werkt, zijn er genoeg punten voor verbetering. Een veel gehoorde kritiek op de huidige versie van Mailman is dat verschillende lijsten niet dezelfde naam kunnen hebben, ook al behoren de lijsten tot andere domeinen. Virtual hosting is wel mogelijk, maar alleen tot op zekere hoogte. Verder is integratie met bestaande systemen (zoals databases en LDAP) problematisch, en de beheerswebinterface doet erg jaren '90 aan.

Dit waren voor de ontwikkelaars van GNU Mailman genoeg argumenten om GNU Mailman eens goed onder handen te nemen, en in de toekomst zullen ze hun nieuwe software uitbrengen als versie 3.

Herschrijven

GNU Mailman 3 wordt vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd. Nu is dit zelden goed om te doen (er zijn genoeg programma's die beter zouden worden van een compleet nieuwe versie, maar die vervolgens een zachte dood zijn gestorven), maar in het geval van GNU Mailman 3 was er niet veel keuze. De interne datastructuren moesten namelijk flink onder handen worden genomen, omdat de makers een heel andere focus wilden. Bij GNU Mailman 2 stonden de mailinglijsten centraal, bij versie 3 is dat de gebruiker.

Verbeteringen

Dit heeft als voordeel dat gebruikers hun instellingen voor alle lijsten op een bepaalde server in één keer onder handen kunnen nemen, in plaats van per mailinglijst. Daarnaast zal er overal Unicode worden gebruikt en wordt de ontwikkeling gedaan met een nieuwere versie van Python. Verder zijn de ontwikkelaars afgestapt van Python pickles voor het bewaren van configuratiedata en wordt configuratiedata voortaan bewaard in een database. Op dit moment is dat alleen sqlite, maar later zullen ook andere systemen worden toegevoegd.

De wachtwoorden zullen niet meer als plain text worden opgeslagen, maar versleuteld. Het gevolg hiervan is weer dat het wachtwoord opnieuw zal worden gezet als een gebruiker zijn wachtwoord vergeten is, in plaats van dat het wordt opgestuurd. Ook zal "mailman reminder day" gaan verdwijnen. Op deze dagen worden herinneringsmails verstuurd die de ontvangers er aan herinneren dat ze op een bepaalde lijst staan.

Beter beheer

Op dit moment wordt de managementinterface compleet overhoop gehaald, onder andere door studenten die meedoen in Google Summer of Code. De focus ligt hierbij op het moderniseren van de website, het integreren van betere zoekfunctionaliteit, het makkelijker weghalen van mails (spam, flamewars) uit de archieven en templating voor betere integratie met de huisstijl van een website.

Al met al ziet de toekomst van GNU Mailman 3 er veelbelovend uit, maar zoals gezegd: het is nog niet af. De huidige alphaversie mist nog veel functionaliteit, zoals het opslaan van berichten in archieven en beheer via een webinterface. Wat al wel werkt zijn het versturen van berichten en het verwerken van bounces. De verwachting is dat het nog wel een jaar of anderhalf is totdat GNU Mailman 3 in een bruikbare staat is.

Bron: Techworld