Een collega van me ontdekte enkele jaren geleden dat de veiligste manier om een configuratiebestand van alle opmaak te ontdoen, alvorens het in een Cisco te plakken, het plakken en knippen in het adresveld van een Outlook e-mailbericht was. Raar maar waar, maar dat gaf de minste foutmeldingen op de prompt van het IOS en werd daarmee jarenlang staande praktijk bij mijn toenmalige werkgever. Het bewijst het belang van een goede en betrouwbare teksteditor. Notepad++ is zo’n teksteditor, al doet deze titel het programma zwaar tekort. Notepad++ is namelijk inderdaad twee plussen meer dan het onbeduidende Notepad van Windows.

Open source

Notepad++ dankt zijn populariteit niet alleen aan de functionaliteit, maar ook aan het feit dat de software open source is. Het wordt via het betrouwbare Sourceforge verspreid, en dankzij de open architectuur is het met tal van plugins uit te breiden. Steeds meer van die uitbreidingen zitten overigens al standaard in de download (4 MB) wat de noodzaak tot verder uitbreiden flink verkleint.

Notepad++ heeft een aantal voor beheerders prachtige mogelijkheden die niet in een standaard Notepad zitten. Een hele belangrijke is dat je er meerdere documenten tegelijk in kunt openen. Via een inmiddels van tig programma’s bekende tabblad-indeling kunnen een haast oneindig aantal documenten binnen Notepad++ geopend zijn. Belangrijk daarbij is dat Notepad++ beperkt is tot het TXT-formaat. Het kan een groot aantal bestanden aan, waaronder ook VB-scripts, PowerShell-scripts en nog heel veel meer. En van al die programmeer- en scripttalen kent het bovendien de syntax, zodat het die kan highlighten en op een voor de gebruiker, handige manier indelen. Via het menu Syntax is er keuze uit een zeer groot aantal script- en programmeertalen. Ze staan netjes op alfabet ingedeeld. Bovendien kan de syntaxmarkering via een stylesheet volledig zelf worden bepaald, al is dit dus niet noodzakelijk.

Wiki

Ook prettig is dat het programma altijd opent met dezelfde documenten en scripts geladen als waarmee het werk afgesloten. Op die manier heb je veel gebruikte zaken altijd direct weer onder handbereik en voorkom je veel zoekwerk. Bovendien kun je Notepad++ zo gebruiken als een soort verzamelmap met allerhande wetenswaardigheden. Het wordt een steeds rijkere verzameling kennis, een soort persoonlijke wiki. Server restoren? De tips staan in Notepad++, compleet met een enkel scriptje, een link naar een handleiding, het wachtwoord... ohnee, die dan net niet. Maar verder is er eigenlijk geen beperking aan de informatie die Notepad++ kan huisvesten.

Bij het bewerken van tekst in Notepad++ kunnen documenten naast elkaar geopend worden en ook gekloond. Daarbij worden wijzigingen in het ene deel van het scherm ook in het andere deel doorgevoerd of in één document dat op een andere plaats staat. Snel werken is bovendien mogelijk door de Macro-recorder, waarmee veelvuldig uit te voeren stappen, zoals het toevoegen van een aantal standaard regels of het plaatsen van commentaar, eenmaal opgenomen en daarna eindeloos en foutloos kan worden herhaald. Is dat nog niet genoeg? Denk dan zoeken en vervangen met behulp van een reguliere expressies, automatische aanvulling, in- en uitzoomen, automatisch uploaden van gewijzigde documenten via FTP-synchronisatie.

Admin en programmeur

Notepad++ is geschreven op de behoefte van programmeurs. Maar het is een soort Zwitsers zakmes geworden dat ook een creatieve beheerder prima past. Misschien is het verschil tussen systeembeheerder en applicatieontwikkelaar daarmee wel kleiner dan beide groepen altijd denken.

Bron: Techworld