Gebruikers met een mobiel die Java ondersteunt kunnen Opera Mini inmiddels downloaden, zo ontdekte een bezoeker van de All About Symbian-site. Aanvankelijk was de browser alleen in Duitsland en Scandinavi├ź te downloaden. Inmiddels heeft de Noorse browser-bouwer stilletjes de downloadpagina opengezet voor de rest van de wereld.

De browser is iets minder dan 100 KB groot en belooft een slim gebruik van de wap-technologie. Hierdoor moet mobiel surfen ook aantrekkelijk worden voor gsm-bezitters die niet een superkrachtige smartphone bezitten. De browser communiceert met servers van Opera en stript vervolgens de opgevraagde webpagina, zodat deze snel gepresenteerd kan worden op het schermpje. De browser is gratis te gebruiken (los van de kosten van het mobiele abonnenemt).

Opera Mini is geen vervanger voor Opera Mobile. Mobile is specifiek gericht op krachtige, slimme mobiele apparaten en moet een vervanger zijn voor de Opera-browser zoals desktop-gebruikers die kennen. Mini daarentegen is puur voor 'zwakkere' mobieltjes en de biedt dan ook geen volledige ondersteuning voor technieken zoals Javascript.

Bron: Techworld