Toen Opera aankondigde zijn VPN te zullen laten verdwijnen voor zijn mobiele browsers, leek dat een permanente zet te zijn. Vooral omdat Opera gebruikers doorverwees naar SurfEasy Total VPN met kortingen op diens abonnementsprijzen. Blijkbaar is Opera daarop teruggekomen, want de VPN-dienst maakt een comeback.

Er zijn wat haken en ogen. Ten eerste is het nu nog een bèta. Daarnaast is hij alleen beschikbaar in de volledige browser op Android-toestellen en niet op Opera Mini. Maar verder is hij wel wederom gratis, onbeperkt en net zo gemakkelijk in het gebruik als de app die vorig jaar in april verdween. En hij is verder net zoals de versie die je verwacht op je smartphone.

Om hem uit te proberen download je Opera-browser beta uit Google Play. Dat is een losse browser waarmee de nieuwe versie van Opera voor mobiele apparaten wordt getest. Eenmaal geïnstalleerd, tik je op de rode 'O' rechtsonderin, op Instellingen en schakel je het schuifje bij VPN op Ingeschakeld.

Hierna: Instellingen en hoe de VPN werkt.

Als je op de optie VPN tikt, opent er een nieuw venster met enkele instellingen. Standaard wordt VPN ingezet op privétabbladen, maar hier kun je dat uitvinken zodat je altijd door de VPN-dienst wordt beveiligd. Ook worden zoekmachines buiten VPN om benaderd, zodat je lokale zoekresultaten krijgt, maar als je dat niet wilt, kun je dat hier uitschakelen.

In het overzicht zie je zelfs hoeveel gegevens er via de VPN zijn verzonden de afgelopen maand. In feite gaat vrijwel alles automatisch zonder gedoe; je hoeft niet eens in te loggen bij een Opera-account om de VPN te gebruiken.

Verder werkt het zoals je zou verwachten: je IP-adres wordt vervangen door een virtuele, zodat websites meer moeite hebben om je te tracken. Ook belooft Opera niets te loggen van de informatie die door de VPN-servers van de browserfabrikant wordt gestuurd.

Het is niet duidelijk hoe lang de VPN-dienst in bèta blijft, maar Opera zegt dat het testen nog een tijdje doorgaat. Het is verder ook nog niet duidelijk of er een betaalde versie gaat komen zoals de vorige keer. Die beloofde hogere snelheid en meer locaties.