"Bij de ontwikkeling van Android heeft Google willens en wetens, direct en herhaaldelijk Java-gerelateerd intellectueel eigendom van Oracle geschonden", zei woordvoerster Karen Tillman in een verklaring, nadat Oracle in San Francisco een rechtszaak aan had gespannen.

Dalvik en Java

Toen Google Android ontwikkelde heeft het er een Java compatibele technologie in opgenomen die Dalvik heet. Dalvik is een 'clean room' versie van Java, wat betekent dat Google Dalvik van de grond af aan heeft opgebouwd, zonder daarvoor Sun technologie of intellectueel eigendom te gebruiken, legt Gartneranalist Ken Dulaney uit aan de IDG Nieuwsdienst. Oracle stelt echter dat Google zelfs Sun engineers heeft ingehuurd bij de ontwikkeling van Dalvik

"Je kunt niet zomaar een Java-applicatie uit een Sun omgeving nemen en het dan op Android draaien. Je moet het hercompileren naar Dalvik", zei Dulaney. Maar Oracle zegt dat Dalvik een concurrent is van Java en verschillende patenten schendt. Die schendingen zijn ook opgenomen in de aanklacht, samen met de copyrights van Java.

Google ontkent de beschuldigingen. De hoofdarchitect voor Java bij Google heeft onlangs opnieuw kritiek geuit op het platform van Sun, nu van Oracle. Architect Josh Bloch stelt dat de acceptatie van Java enorm wordt gehinderd door het oerwoud aan licenties dat ervoor geldt en de diverse voorwaarden daarin.

Moeilijk te bewijzen

Hij noemde daarbij als bewijs voor dit probleem het bestaan van het Apache-project Harmony. Dat is een open source-implementatie van Java, wat formeel zelf ook open source is, maar Harmony valt niet onder de licenties van Sun. Volgens de Java-topman van Google ontwijkt die implementatie dus de beperkingen die Sun, en nu Oracle, oplegt.

Dulaney denkt dat Oracle de rechtszaak heeft aangespannen omdat Android zo'n groot succes is. "Ze hebben Sun gekocht, en nu willen ze royalties innen voor de taal", zei hij. Maar hij zei ook dat de zaak moeilijk te bewijzen zal zijn, en dat dit gevecht nog lang kan gaan duren. "Ze zullen moeten uitmaken of Google een pure clean room Java heeft gemaakt of dat ze iemand hadden met kennis van de code van Java."

Dalvik is overigens maar één van de mogelijkheden voor het schrijven van Android-applicaties. Ontwikkelaars kunnen ook kiezen voor HTML5 en C. Maar Dalvik wordt wel gebruikt in een paar van de belangrijkste applicaties voor Android, zoals email

Bron: Techworld