Als je weinig om Java-ontwikkeling geeft, zal het pact tussen Oracle en IBM om samen een open-source implementatie van Java op te zetten je vast zijn ontgaan. Maar toch is dit groot nieuws voor het Google Android platform, zeker omdat er een rechtszaak van Oracle tegen Google over de Java-componenten in Android loopt. De uitkomst van deze zaak zou de ontwikkeling voor mobiele platforms enorm kunnen beïnvloeden.

Hoewel niemand bij Oracle de term ‘Android’ in de mond neemt, is het pact met IBM een rechtstreekse aanval op het Android-platform, onafhankelijk van de uitspraak van de rechter.

Het verhaal in een notendop: Android apps worden geschreven in een beperkt dialect van de Java-taal, wat betekent dat het platform een stabiele en vaardige ontwikkelcommunity had op het moment dat het mobiele OS werd uitgebracht. De componenten van Android die de Java-code draaien zijn gebaseerd op het Harmony project, een open-source implementatie van Java, ontworpen onder de vleugels van de Apache Software Foundation. De meeste code in Harmony is geschreven door IBM-werknemers, voornamelijk omdat Harmony volgens Big Blue de belangrijkste trend in Java was.

Nu ziet IBM dat anders. Onderdeel van de IBM-Oracle deal is dat ontwikkelaars van beide bedrijven zich zullen richten op OpenJDK, een open-source implementatie van Java van Oracle. Deze stap haalt de wind uit de zeilen Harmony. Een van de hoofd-developers achter het project, Tim Ellison, waarschuwt al dat het project mogelijk ten einde loopt.

Mocht het zover komen, dan is dit een regelrechte ramp voor Android. Volgens Bob Sutor, vicepresident Open Systems en Linux van IBM, is het in de afgelopen jaren duidelijk geworden dat eerst Sun en nu Oracle nooit de Java SE TCK beschikbaar zou stellen aan Apache. Hoewel IBM daarmee oneens was, maakte het wel dat het bedrijf “een pragmatische keuze” moest maken. Immers, door het ontbreken van de officiële certificering van Java, waarvoor TCK nodig is, zou Harmony altijd een niet officiële, ongecertificeerde Java voortbrengen. Hierdoor zou Harmony nooit van features in Java gebruik kunnen maken die pas officieel in toekomstige SDK’s uitkomen. Doordat nu de financiële ondersteuning achter de ontwikkeling van de Java-bibliotheken wegvalt, kan Android achterop raken en bij Java-ontwikkelaars helemaal uit de gratie raken.

Wat moet Google nu doen? Interessant genoeg steunt ook Google het OpenJDK-project. Sterker nog: Google levert meer ontwikkelaars dan Oracle. Door een Java-implementatie van een onafhankelijk instituut als de Apache Foundation te gebruiken, kon Android op de Java-populariteit voortborduren en zich verre van de byzantijnse politiek rond de technologie houden. Maar daarmee hield het de advocaten van Oracle niet van zich af. Google staat waarschijnlijk niets anders te doen dan meer te gaan investeren in Harmony en hierin een grotere verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Bron: Techworld