Daartegen heeft een Australische standaardenactivist geageerd, en wel op zo'n manier dat er al flinke beroering is ontstaan op Twitter. Volgens Dave Greiner van The E-mail Standards Project blijkt uit een vroege previewversie dat Outlook 2010 dezelfde fouten vertoont in het renderen van html als zijn voorganger.

Reden daarvoor is dat Microsoft vasthoudt aan de engine van Word, die veel beperkter is dan de rendering-engine van bijvoorbeeld IE8. Het mailprogramma gebruikt die rendering-engine al vanaf Outlook 2007. Critici noemen dat een enorme fout, omdat die engine erg beperkt is in het opmaken van html-pagina's. Dat is vooral een beperking voor mensen die uitgebreid opgemaakte mails willen opstellen. Bovendien worden emails die in html zijn opgesteld niet correct weergegeven door Outlook.

Greiner heeft om die reden een Twitter-actie met bijbehorende website (fixoutlook.org) opgezet in een poging Microsoft op andere gedachten te brengen. Hoewel de previewversie van Outlook 2010 officieel nog niet is verschenen, en Microsoft nog niet naar buiten had gebracht dat de Word-engine in stand blijft, heeft Redmond al wel een reactie geplaatst.

It's a feature, not a bug

In die blogpost laat een van de hoofden van de Office-afdeling van Microsoft, William Kennedy, weten dat Word zijns inziens juist uiterst geschikt is voor html-rendering. Tools als SmartArt en de styles in Word brengen "de Kracht van Word in Outlook", aldus Kennedy. Hij bekritiseert de actie van Greiner, volgens hem een "maker van software voor emailmarketing, en stelt dat "er geen breed geaccepteerde consensus binnen de sector bestaat over welke subset van html bruikbaar is voor interoperabiliteit in e-mails."

De tweede reden voor de keus is dat de engine van Word veel minder gevoelig is voor aanvallen, omdat het geen webscripts draait. Daarmee geeft Kennedy wel stilzwijgend toe dat de beveiliging van Internet Explorer juist op dat vlak flink te wensen overlaat. Hoe Greiner aan de previewsoftware kwam waarmee hij zijn test heeft uitgevoerd, is niet bekend. Bron: Techworld